Zelenski, pe urmele lui Ceauşescu: Biserica ortodoxă „Sfinţii Vladimir şi Olga”, demolată noaptea de autorităţile de la Kiev; credincioşii au acoperit cu flori locul unde a fost altarul bisericii şi înalţă rugăciuni

În noaptea de 16 spre 17 mai, autobuze cu agenți de poliție și militari au sosit în apropierea Bisericii Zecimii (Desiatinna) a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, conform informațiilor furnizate de canalul de Telegram al mănăstirii Zecimii, scrie site-ul desteptarea.ro.

La ora 22:38, pe canalul de Telegram al mănăstirii a fost postat un mesaj urgent: “Avem nevoie de rugăciuni și ajutor fizic de la oricine poate veni!” Aceasta a fost o chemare disperată adresată credincioșilor și comunității ortodoxe, subliniind gravitatea situației.

Mai târziu, a apărut un mesaj că forțele de ordine încercau să rețină viețuitorii mănăstirii. La ora 23:00, canalul de Telegram Dozor Primul Kozațki a informat că întregul teritoriu al Muzeului Național de Istorie al Ucrainei, situat pe terenul mănăstirii, era înconjurat de polițiști și militari. Toate trecerile și scările au fost blocate, împiedicând accesul și evacuarea.

De asemenea, s-a raportat că de pe teritoriu au fost evacuate anumite mijloace de transport, dar nu a fost clar ce tipuri de vehicule erau vizate sau în ce scop erau folosite.

Comunitatea mănăstirii Zecimii a Bisericii Ortodoxe Ucrainene nu a reușit să intre în biserica Sfinților Vladimir și Olga. La ora 23:19, camioane goale au intrat pe teritoriul Muzeului Național de Istorie a Ucrainei, indicând că ceva major era pe cale să se întâmple.

La ora 23:28, avocatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, protoiereul Nikita Cekman, a anunțat pe canalul său de Telegram că a început demolarea bisericii cu echipamente speciale. La scurt timp, martorii au raportat că au fost estompate comunicațiile mobile în apropierea Muzeului Național de Istorie al Ucrainei, iar întregul perimetru al dealului unde se află biserica era încercuit de poliție. Zgomotul buldozerelor era clar audibil.

La ora 23:58, poliția de dialog din detașamentul care a încercuit mănăstirea nu permitea nimănui să intre pe teritoriul Muzeului Național de Istorie al Ucrainei. La ora 00:20, camioanele au început să transporte dărâmăturile, iar pe canalul de Telegram al mănăstirii s-a raportat trist că “Biserica care a fost sfințită de Preafericitul Mitropolit Volodimir și Preafericitul Mitropolit Onufrie, nu mai există…”

Locuitorii din Kiev, clerul și credincioșii din diverse eparhii au început să aducă flori la locul demolării bisericii Sfinților Vladimir și Olga de la mănăstirea Zecimii. Imagini și înregistrări video de la locul evenimentului au fost publicate pe diferite site-uri ortodoxe, capturând tristețea și indignarea comunității religioase.

Direcția pentru Informare și Educație din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a relatat că “pe parcursul întregii zile, ierarhi, preoți și credincioși ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene vin la locul unde se înălța biserica lui Dumnezeu. Ei aduc flori și lumânări pentru a le pune pe locul sfintei mese ​​distruse. Cei prezenți pe locul bisericii demolate se roagă și cântă imnuri de Paște”. Această acțiune simbolică și profund emoționantă reflectă durerea și solidaritatea comunității ortodoxe față de pierderea suferită.

Site-ul activenews.ro scrie că această biserică a mai fost demolată şi în perioada comunistă, în 1936, iar toţi cei care au luat parte la această operaţiune au murit la scurt timp, în mod tragic.

Biserica a fost demolată și din ea nu s-a mai păstrat nici o urmă.

Ce s-a întâmplat cu cei care au participat la demolarea bisericii Sf. Vladimir?

Soarta lor a fost pe cât de îngrozitoare, pe atât de pilduitoare:

Kosior: a fost împușcat pe 26 februarie 1939.

Postîșev: a fost împușcat pe 26 februarie 1939.

Sapov: a fost împușcat pe 2 septembrie 1937.

Petrușanski: a fost împușcat pe 2 septembrie 1937.

Liubicenko: și-a împușcat soția pe 30 august 1937, după care s-a sinucis”, scrie activenews.ro.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare