Zelenski va primi cele mai înalte onoruri de stat de la președintele Cehiei

Preşedintele ceh Milos Zeman, un vechi simpatizant al Moscovei, a declarat luni că va acorda cele mai înalte onoruri de stat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru curajul şi îndrăzneala de care a dat dovadă în faţa invaziei Rusiei, informează Reuters, notează Agerpres.

Preşedintele Zeman a susţinut strângerea legăturilor cu Rusia de la preluarea mandatului în 2013, dar l-a numit „nebun” pe preşedintele Putin la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

Luni, la o ceremonie de decernare a premiilor de stat – care a fost întreruptă în ultimii doi ani din cauza pandemiei de COVID-19- preşedintele Zeman şi-a manifestat sprijinul pentru Ucraina şi poporul său.

Şeful statului ceh a spus că un deputat a propus să i se acorde preşedintelui Zelenski cele mai înalte onoruri.”Şi am decis să mă conformez acestei propuneri”, a declarat Milos Zeman.

„Asta pentru că preşedintele ucrainean a dat dovadă de curaj şi îndrăzneală; deşi Statele Unite s-au oferit să îl evacueze, el a rămas în capitala ţării sale, de unde conduce apărarea”.

Agenţia de presă CTK l-a citat pe purtătorul de cuvânt al preşedintelui Zeman, care a spus că Volodimir Zelenski ar putea primi onorurile la sfârşitul lunii octombrie, când are loc, de obicei, ceremonia de premiere.

Preşedintele Zeman a fost criticat pentru că a susţinut consolidarea legăturilor cu Rusia sau China în timpul mandatului său. Cu toate acestea, relaţiile Cehiei cu Rusia s-au înrăutăţit după ce anul trecut Praga a expulzat mai mulţi diplomaţi ruşi prezentaţi ca spioni. Totodată, unele din cele mai mari planurile de investiţii ale preşedintelui Zeman cu Beijingul nu s-au concretizat.

CTK a mai informat că mai multe persoane invitate la ceremonia de luni au refuzat să participe din cauza opiniilor pro-ruse anterioare ale preşedintelui Zeman.

sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare