Institutul Cultural Român organizează, în Bucureşti şi în 20 de oraşe din străinătate, o serie de evenimente cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, în perioada 12 – 20 ianuarie.
‘Institutul Cultural Român invită publicul internaţional la evenimentele organizate în Bucureşti şi în 20 de oraşe din străinătate, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, în perioada 12 – 20 ianuarie 2023. La Stockholm, Luxemburg, Bruxelles, Lisabona, Beijing, Roma, Viena, Istanbul, Chişinău, Varşovia, Paris, Berlin, Madrid, Praga, Tel Aviv, Budapesta, Londra, New York, Washington, Padova şi Bucureşti vor avea loc concerte, conferinţe, evenimente literare şi expoziţii care promovează atât artiştii şi creatorii români de cultură, clasici şi contemporani, cât şi Timişoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, ca reper cultural al acestui an’, se arată într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES de ICR.
Pe data de 12 ianuarie Institutul Cultural Român deschide, în Sala Mare a sediului său din Aleea Alexandru nr. 38, Bucureşti, expoziţia ‘Artişti români pe mapamond’. ICR Stockholm, în colaborare cu Centrul de Proiecte Timişoara, organizează un recital de poezie contemporană susţinut de scriitorii Andra Mateucă, Daniela Raţiu şi Robert Şerban şi recitalul de jazz al trompetistului Petre Ionuţescu. ICR Bruxelles organizează, în perioada 12-16 ianuarie 2023, expoziţia ‘Manuscrisele Mihai Eminescu’ la Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului.
Pe 13 ianuarie, ICR Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Republica Portugheză, organizează la sediu un maraton literar bilingv dedicat operei poetului Nichita Stănescu. ICR Viena organizează un concert la sediu cu compoziţii de George Enescu, Paul Constantinescu, Dinu Lipatti, Vasile Jianu, Bela Bartok, Dan Dediu şi Johnny Răducanu, în interpretarea pianistului Horia Maxim şi a flautistei Mihaela Anica. ICR Beijing prezintă la sediu expoziţia de fotografie ‘Timişoara, Capitală Europeană a Culturii în 2023’.
Pe 14 ianuarie ICR Istanbul organizează Ziua Culturii Române la Centrul Cultural Aynali Gecit din Pasajul European din Istanbul.
Pe 15 ianuarie Institutul Cultural Român de la Bruxelles lansează un proiect de promovare online a patrimoniului Art Nouveau din România, care va avea 12 episoade lunare. ICR ‘Mihai Eminescu’ de la Chişinău organizează, cu prilejul împlinirii a 173 ani de la naşterea poetului naţional, la Muzeul Literaturii Române ‘Mihail Kogălniceanu’ din Chişinău, colocviul ‘Un Eminescu al generaţiei mele: 140 de ani de la debutul editorial’. ICR Varşovia lansează campania online de prezentare în rândul publicului polonez a principalelor evenimente din Programul Cultural Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Pe 17 ianuarie Institutul Cultural Român ‘Titu Maiorescu’ din Berlin organizează, la Ambasada României din Berlin, un concert cameral ilustrat pe fundal de o prezentare multimedia, dedicate compozitorului, pianistului şi dirijorului român Constantin Silvestri, la aniversarea a 110 ani de la naştere. Ziua Culturii Naţionale va fi sărbătorită la Ateneul din Madrid, printr-un eveniment care va aduce pe scena prestigioasei instituţii de cultură madrilene opera poetică a lui Mihai Eminescu, organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid împreună cu Ambasada României în Regatul Spaniei. ICR Praga şi Ambasada României în Republica Cehă vor organiza un concert de lieduri pe versuri eminesciene al sopranei Anda Louise Bogza. ICR Tel Aviv organizează evenimentul ‘Enescu inspiraţional’ la Conservatorul Israelian din Tel Aviv.
Pe 18 ianuarie Ziua Culturii Naţionale va fi marcată de ICR New York printr-un eveniment care îi va avea ca protagonişti pe celebrul actor român Vlad Ivanov şi pe compozitorul şi percuţionistul Lucian Maxim. ‘Life & Love’, un melanj inedit de poezie eminesciană şi muzică, va fi prezentat în premieră, fiind creat special pentru spaţiul nord-american.
Pe 19 ianuarie Institutul Cultural Român de la Budapesta, în parteneriat cu Ambasada României la Budapesta, Asociaţia Timişoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, respectiv Universitatea Politehnica Timişoara şi Muzeul Naţional al Banatului, organizează evenimentul Spotlight Heritage Timişoara / Patrimoniul sub reflectoare, care aduce în prim-plan şi o instalaţie interactivă vizibilă cu ajutorul ochelarilor VR. ICR Londra organizează conferinţa cu tema ‘Mihai Eminescu, spaţiul anglo-saxon şi german: influenţă şi receptare’ care va releva prezenţa, în gândirea şi creaţia lui Eminescu, a unor figuri, simboluri şi influenţe engleze.
Institutul Cultural Român de la Viena va organiza prelegerea ‘Mihai Eminescu, student la Viena’ şi lectura scenică a unei selecţii din opera lirică eminesciană.
Sursa: PRESSONLINE