De câţiva ani, Ziua mondială a bicicletei este marcată, anual, la data de 3 iunie, potrivit site-ului oficial al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org, transmite Agerpres.
Conform Eurostat, România se află pe locul doi în topul producătorilor de biciclete din Uniunea Europeană. În 2021, în România au fost produse 2,5 milioane de biciclete.
Recent, pandemia de COVID-19 a schimbat nevoile şi comportamentul de transport, determinând multe oraşe să-şi regândească sistemele de transport, arată www.who.int.
Ca parte a eforturilor de „reconstruire mai bine”, mersul cu bicicleta este prezentat ca o alternativă de transport sănătoasă, verde şi economică. O nouă rezoluţie a Adunării Generale a ONU, adoptată în 2022, privind „Integrarea bicicletei în general în sistemele de transport public pentru dezvoltare durabilă” consolidează aceste principii. Prin această rezoluţie, guvernele se angajează să promoveze bicicleta în rândul tuturor membrilor societăţii, inclusiv al oamenilor de toate vârstele, din mediile urbane şi rurale, şi să dezvolte o cultură a mersului cu bicicleta în societate.
De asemenea, conform Forumului Economic Mondial (WEF), citat de site-ul https://ro.morefit.eu, peste două miliarde de biciclete sunt folosite în întreaga lume, iar acest număr ar putea creşte la cinci miliarde până în anul 2050. Totodată, 42% dintre gospodăriile din întreaga lume deţin cel puţin o bicicletă, adică peste 580 de milioane de biciclete în întreaga lume, potrivit unui studiu din decembrie 2015 din Journal of Transport & Health.