Ziua mondială de combatere a deșertificării și secetei: Cum își gestionează România resursele de apă

O treime din suprafața arabilă a României prezintă risc de aridizare și chiar deșertificare, arată un studiu publicat de Ministerul Mediului, în anul 2023. Cauzele principale sunt gestionarea ineficientă a resurselor de apă și schimbările climatice, care duc la creșterea temperaturilor și la reducerea precipitațiilor, în special în regiunile sudice și estice ale țării. În acest context, Ziua mondială de combatere a deșertificării și secetei este marcată în fiecare an, pe 17 iunie, pentru a atrage atenția asupra necesității de intensificare a eforturilor de contracarare a acestui fenomen.

„Reducerea consumului de apă prin stoparea pierderilor, purificarea și filtrarea apelor uzate, folosite în procesele industriale, la un nivel care să permită reîntoarcerea în circuitul natural, a devenit, în ultimii ani, o preocupare importantă și în România. Multe dintre inovațiile tehnologice ale ultimilor ani au fost utilizate pentru gestionarea eficientă a acestei resurse. Disponibile și pe piața din România, toate aceste soluții oferă companiilor și autorităților locale instrumente pentru gestionarea mai eficientă a apei, contribuind la reducerea impactului asupra mediului, implementarea principiilor smart city și la promovarea practicilor industriale responsabile”, a declarat Lucian Pavel, manager al Departamentului Aplicații Protecția Mediului din cadrul Klarwin.

Inteligența Artificială este unul dintre instrumentele pe care Klarwin le-a pus în slujba efortului de conservare a apei. Senzorii care încorporează această tehnologie au capacitatea de detectare precisă a pierderilor din rețelele de apă potabilă. Acest lucru permite intervenții prompte și duce la economii de milioane de metri cubi de apă, anual, așa cum s-a demonstrat deja prin implementarea în mai multe orașe mari din România.

„2,5 milioane de m3, acesta este volumul de apă economisit, după estimările celor 34 de operatori regionali de apă și canal, care au implementat deja tehnologia de detecție a pierderilor de apă, la recomandarea Klarwin. Mai mult, sistemele smart de monitorizare a resurselor subterane de apă asigură monitorizarea continuă și evaluarea precisă, în orice moment, a nivelurilor și calității apei. Avem o gamă largă de aplicații pentru purificarea apelor uzate, cu utilizare în stațiile de epurare sau pentru tratarea levigatului produs în depozitele de deșeuri. Echipamentele moderne sunt proiectate pentru un consum redus de resurse, sprijinind companiile la îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate”, a explicat reprezentantul Klarwin.

Gestionarea durabilă a resurselor de apă este una dintre recomandările principale ale Organizației Națiunilor Unite pentru toate statele. Conform datelor publice furnizate de Grupul de specialiști în pierderile de apă al Asociației Internaționale a Apei, volumul global al pierderilor din rețelele de apă potabilă a fost estimat la 346 de milioane de metri cubi pe zi sau 126 de miliarde de metri cubi pe an, în 2019. La nivel global, seceta a fost declarată de ONU drept una dintre principalele amenințări ale secolului, cu estimarea că, în următorii 30 de ani, acest fenomen ar putea ajunge să afecteze trei sferturi din populația Planetei, cu tot mai mulți oameni care vor locui în zone cu deficit extrem de apă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare