Preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, a precizat că vocea cadrelor didactice aflate în grevă a fost auzită şi şi-a exprimat speranţa că în curând reprezentanţii sindicali ai profesorilor vor semna un acord cu Guvernul României pentru încetarea protestului, scrie news.ro.
Alina Gorghiu a fost întrebată, marţi, la TVR Info, de ce sindicaliştii din învăţământ ar trebui să renunţe la protest şi a răspuns: ”Cred că argumentul cel mai puternic este acela că vocea lor a fost auzită şi am convingerea, din reacţiile pe care le-a oferit Guvernul, din medierea oferită de preşedintele României, că a fost şi înţeleasă, nu doar auzită. Guvernul a pus pe masă cu toată deschiderea, disponibilitatea de dialog, ci şi încercarea de a bifa toate solicitările cadrelor didactice. Sigur nu numai aspectele materiale sunt cele care au contat în protestul pe care l-au făcut dascălii. Ideea de respect a fost foarte mult pe buzele domniilor lor (…) Guvernul a venit cu o propunere îmbunătăţită, care atinge cumva cam toate solicitările sistemului de educaţie. Problema pe care o avea guvernul este aceea că sistemul de educaţie, prin liderii sindicatelor, nu considerau că Guvernul are suficientă credibilitate, astfel încât domniile lor să aibă certitudinea că măririle salariale vor fi operate atunci când legea salarizării unitare va deveni lege în vigoare”.
Gorghiu s-a referit şi la rolul preşedintelui Klaus Iohannis în negocierea cu sindicatele din Educaţie.
”Nu am cum să nu subliniez rolul important al preşedintelui României, care astăzi, cu greutatea funcţiei sale, le-a garantat liderilor de sindicat că în măsura în care vor veni în întâmpinarea Guvernului, vor ajunge la jumătatea drumului dintre Guvern şi solicitările lor, atunci domnia sa va garanta că solicitările lor vor deveni realitate, printr-un acord, e mai puţin importantă, din punctul meu de vedere formula scrisă. Poate să fie un acord, un memorandum”, a declarat Gorghiu.
Întrebată dacă din partea coaliţiei de guvernare se fac demersuri pentru semnarea unui acord, Alina Gorghiu a răspuns că Guvernul a făcut deja toate demersurile.
”Din partea Guvernului s-au făcut toate demersurile, e o formalitate punerea în pagină a acestor condiţii acceptate de ambele părţi. Ştim doleanţele profesorilor, ştim posibilităţile Guvernului. Ele ajung la un numitor comun, diferă însă calendarul. Aceste majorări nu pot fi majorate în acest moment pentru că nu avem acea lege a salarizării unitare redactată. Sunt nişte paşi procedurali pe care proiectul poate să îi urmeze. Au fost discutate aceste majorări, au fost discutate salariile profesorilor debutanţi, au fost discutate mărările pentru restul dascălilor, pentru personalul nedidactic. Redactarea unui acord este cea mai facilă problemă”, a mai spus Alina Gorghiu.
Preşedintele Senatului a subliniat că elevii au fost şi ei afectaţi de protestul profesorilor.
”Dialogul a dat roade. Sigur, a durat un timp nedorit de mult şi sper eu, acest intreval de timp se apropie de final, pentru că sunt elevi afectaţi, elevi care trebuiau să aibă mediile încheiate, care trebuiau să îşi depună dosarele pentru examene. S-a prelungit şi acea perioadă pentru depunerea dosarelor pentru examenele de bacalaureat. Părinţi au fost afectaţi. Nici profesorior nu le-a fost bine, că s-au afişat în stradă şi şi-au strigat nemulţumirile”, a subliniat Gorghiu.
Întrebată dacă acordul va putea fi semnat săptămâna viitoare, Gorghiu a afirmat că ”mingea e în terenul sistemului de educaţie”.
”Am convingerea că imediat după ce sindicatele îşi vor expune punctul de vedere şi sper că de data aceasta să aibă o poziţie mai flexibilă şi să fie un acord pe cele discutate cu Guvernul, să fie semnat imediat acest acord. Repet, important este, pentru că acum mingea este în terenul domniilor lor, în terenul sistemului de educaţie, îmi doresc să vedem zilele următoare sper eu mâine un accept din partea acestora, pentru că solicitările din sistemul de educaţie vor deveni realitate”, a mai adăugat Alina Gorghiu.