Asistenţă umanitară oferită de România în sprijinul Indiei, grav afectată de pandemia de COVID-19

România îşi exprimă solidaritatea şi se alătură eforturilor europene şi internaţionale de a sprijini India, care se confruntă cu o situaţie dramatică, pe fondul valului fără precedent de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV2.

Ajutorul de urgenţă oferit de România include echipamente medicale esenţiale – 80 de concentratoare, 75 de butelii de oxigen şi 20 dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat. Echipamentele sunt transportate cu o aeronavă militară românească, care a decolat în cursul după-amiezii de la Bucureşti, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Externe şi Ambasadei Indiei la Bucureşti.

Echipamentele medicale româneşti sunt printre primele care vor ajunge la New Delhi, în zilele următoare fiind programate transporturi de aparatură şi medicamente şi din partea altor state membre UE, în cadrul Mecanismului European de Protecţie Civilă, activat recent la nivelul Uniunii Europene, ca parte a eforturilor Team Europe.

În acelaşi timp, ajutorul concret acordat de ţara noastră se înscrie în spiritul relaţiilor bilaterale tradiţionale, consacrate în 2013 la nivel de Parteneriat extins între România şi India, care acoperă o arie largă de priorităţi de cooperare, inclusiv în domeniul medical.

Totodată, solidaritatea manifestată în acest moment de criză fără precedent pentru poporul indian reprezintă reconfirmarea angajamentului României pentru aprofundarea şi extinderea relaţiei cu India – unul dintre partenerii-cheie ai ţării noastre şi ai Uniunii Europene în regiunea Indo-Pacific, după cum se evidenţiază şi în cadrul Concluziilor Consiliului UE din 19 aprilie, dedicate unei abordări strategice a regiunii Indo-Pacific.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează, cu acest prilej, importanţa parteneriatelor globale ancorate în valori comune, care au dobândit o relevanţă sporită în contextul crizei pandemice, precum şi necesitatea eforturilor comune pentru consolidarea rezilienţei în combaterea pandemiei.