sâmbătă, decembrie 2, 2023

Csoma Botond (UDMR) nu înţelege de ce a fost calificat ‘iredentist’ de AUR şi susţine că nu a jignit pe nimeni

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, spune că nu înţelege de ce a fost calificat iredentist de AUR, pentru că nu a jignit pe nimeni atunci când, în plenul reunit al Parlamentului, a afirmat că Ardealul face parte din România, unde trăiesc români, maghiari, evrei, saşi şi alte naţionalităţi.

‘La un moment dat, când îmi susţineam discursul, doamna Şoşoacă, în stilul ei binecunoscut, a început să ţipe în sală, ne-a întrerupt discursul, am aşteptat puţin, după aceea am continuat. N-am înţeles care a fost motivul, dar ştiu că aşa se comportă de multe ori. (…) Am spus că liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni, care au fost prezenţi la Alba Iulia de 1 Decembrie 1918 şi care au redactat textul Declaraţiei de la Alba Iulia, ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci era şi unguresc, săsesc, evreiesc. Asta am spus. (…) Nu înţeleg, nu a fost deloc jignitor, după părerea mea. Eu nu m-am aşteptat deloc la o asemenea reacţie. Ardealul face parte din România, unde trăiesc români, maghiari, evrei, saşi şi alte naţionalităţi’, a declarat Csoma Botond la finalul şedinţei solemne consacrate Zilei Naţionale a României.

Preşedintele AUR, deputatul George Simion, a părăsit luni, împreună cu ceilalţi parlamentari ai partidului, sala plenului reunit unde se desfăşoară şedinţa solemnă a Parlamentului cu ocazia Zilei Naţionale, afirmând că a făcut acest lucru ‘în semn de protest’ faţă de discursul deputatului UDMR Csoma Botond, ‘care are constant atitudini iredentiste’.

‘În luările noastre de cuvânt nu am atacat în vreun fel un alt partid, până când reprezentantul UDMR s-a trezit că trebuie să ne dea o lecţie de istorie falsă, spunând că am luat Ardealul pe nedrept şi că Ardealul ar fi unguresc, nu doar românesc. E continuarea politicilor lor, care solicită co-suveranitate asupra zonei, aşa că, în semn de protest, ca să nu iasă vreun scandal, să nu se continue cu ţipetele în sală, am părăsit sala pe parcursul discursului celui de la UDMR, domnul Csoma Botond, care are constant atitudini iredentiste. Îmi pare rău că suntem singurul partid care a luat atitudine faţă de această neobrăzare din partea UDMR şi îmi pare rău că sunt toleraţi la guvernare. Îl vedem pe domnul Novak, care îşi prezintă strategiile în domeniul sportului acolo, în cabinetul Ciucă, fără drept. Totuşi, sărbătorim 1 Decembrie, nu ar fi trebuit să vină reprezentantul UDMR să bage băţul prin gard (…)’, a precizat Simion.

Sursa: PRESSONLINE

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner