O delegație a României a participat la reuniunea Consiliului de Mediu

Luni, 5 martie, la Bruxelles, a avut loc reuniunea Consiliului de Mediu, organism care reuneşte miniştrii mediului din Statele Membre UE.La eveniment, România a fost reprezentată de o delegație condusă de doamna Grațiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru, ministrul mediului.

Consiliul este principalul organism de decizie al Uniunii Europene şi are rolul de a supraveghea dezvoltarea durabilă, armonioasă şi echilibrată a activităţilor economice şi sociale, cu respectarea legislaţiei şi standardelor pentru protecţia mediului.

Pentru a asigura acest lucru, se au în vedere păstrarea calităţii factorilor de mediu, a sănătăţii umane, utilizarea raţională a resurselor naturale şi promovarea, la nivel internaţional, a măsurilor de soluţionare a problemelor din domeniul mediului.

Pe agenda acestui Consiliu de Mediu, principalele subiecte dezbătute au fost: Înverzirea Semestrului European și Mini-pachetul referitor la economia circulară (Strategia Europeană pentru Plastice, Cadrul de monitorizare pentru o economie circulară, interfața dintre legislația referitoare la substanțele chimice, produse și deșeuri).

Cele mai importante subiecte abordate la punctul ”Diverse” au fost: Propunerea de Regulament privind standardele pentru emisiile de CO2 de la autoturisme noi și autoutilitare ușoare noi, Pactul Global pentru Mediu și Organizarea celei de-a 24-a Conferințe a Părților (COP 24) la Convenția cadru privind schimbările climatice, care va avea loc la Katowice, Polonia, în decembrie 2018.

De asemenea, în marja Consiliului de Mediu, doamna Grațiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru, ministrul mediului a avut  întrevederi cu omologii săi din Bulgaria, Finlanda și Croația, în cadrul cărora au avut loc schimburi de opinii privind pregătirea și exercitarea Președinției Consiliului UE.

Consiliul mediuPe parcursul dezbaterilor, doamna viceprim-ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu, ministrul mediului, a susținut poziția țării noastre privind necesitatea susținerii politicilor privind protecția mediului, promovarea economiei circulare, a locurilor de muncă și a creșterii economice verzi, inclusiv printr-o finanțare solidă la nivelul UE, precum și a adoptării altor măsuri, ca, de exemplu, realizarea obiectivelor de reducere a emisiilor CO2, eficiente în contextul în care efectele schimbărilor climatice sunt deja resimțite la nivel global.

După finalizarea reuniunii Consiliului de Mediu, doamna viceprim-ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu a avut și o întâlnire bilaterală cu domnul Miguel Arias Cañete, comisar european pentru acțiune climatică și energie. În cadrul acestei reuniuni, doamna viceprim-ministru a prezentat acțiunile întreprinse și preconizate de autoritățile române în domeniul combaterii efectelor schimbărilor climatice, precum și cele care vizează pregătirea și exercitarea Președinției României la Consiliul UE, în semestrul I 2019.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare