DOCUMENT / În timp ce Orban anunță că renunță la cărbune – mai multe microcariere private sunt ”pregătite” să preia producția de cărbune de la CE Oltenia

În timp ce premierul Ludovic Orban a anunțat că renunță total la energia pe bază cărbune, ceea ce va duce automat la închiderea capacităților de exploatare ale Complexului Energetic Oltenia(cea mai mare companie producătoare de energie pe bază de cărbune cu 13.000 de angajați), conform documentelor pe care le deținem, se pregătește de fapt o preluare a acestor producții de către mai multe firme private – cerere pentru obținerea Acordului de mediu pentru deschiderea primei microcariere, în imediata apropiere a municipiului Motru din județul Gorj, este deja pe masa Agenției de protecția mediului Gorj.

Invocând noua politică Europeană privind reducerea emisiilor de carbon, cunoscută şi drept Green Deal, Orban a uitat să precizeze că la sfârșitul anului 2019 s-a dat un ordin al Preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale privind aprobarea mai multor perimetre de explorare ale cărbunelui(lignit).

MEMORIU DE PREZENTARE PENTRU EMITEREA ACORDULUI DE MEDIUCoincidență sau nu ?! – După ce s-au dat aprobările de la ANRM, în timpul stării de urgență, când toată România era ținută în case și cuplată la știrile legate de COVID-19, s-au depus cereri pentru acordul de mediu pentru un prim perimetru de explorare în zona Culmea Horăști, mun. Motru, judeţul Gorj.

”Substanţa minerală utilă: lignit (Cod CPSA 1020.10).Conform Ordinului Preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, nr. nr. 294/06.08.2019, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 682/19.08.2019, coordonatele de delimitare a perimetrului de explorare Culmea Horăști, judeţul Gorj sunt următoarele,în sistem de proiecţie„STEREO1970””, din documentul depus la APM pentru acordul de mediu.

Doc exploatareGreșeală INTENȚIONATĂ ?

ANUNȚ de EXPLOATARE dar în documente apare EXPLORARE

Curios este și anunțul ”public” obținut pe surse, nu știe nimeni dacă a fost afișat undeva sau dacă a fost afișat la primăria mun.Motru, din cauza perioadei stării de urgență, nici nu putea fi văzut de nimeni pentru că oamenii erau închiși prin case.

În documentul de mai sus apare cuvântul EXPLOATARE, care are o însemnătate total diferită față de cuvântul EXPLORARE – ce l regăsim în toate documentele emise.Posibil să fie doar o greșeală, noi sperăm să nu fie intenționată pentru a obține de fapt altceva.

Pentru a înțelege exact despre aceste diferențe vă transmitem mai jos explicațiile din LEGEA MINELOR nr.85 din 18 martie 2003:

  • EXPLOATARE – ansamblul de lucrări executate în subteran şi/sau la suprafaţă pentru extragerea resurselor minerale, prelucrarea şi livrarea acestora în forme specifice;
  • EXPLORARE – ansamblul de studii şi activităţi pentru identificarea zăcămintelor, evaluarea cantitativă şi calitativă a acestora, precum şi determinarea condiţiilor tehnice şi economice de valorificare;

Demersurile au fost făcute de către o firmă de transport din minerit care s-a apucat de lucrări de explorare sau ”exploatare” cărbune. Conform presei locale, DOGERIK TRANS SRL, firma care a prins primul contact la Complexul Energetic Oltenia în 2015, societatea transportând minerii cu mașini NATO, este cea care a început demersurile să facă aceste lucrări în perimetrul din zona Motru. Practic, dacă firma va găsi cărbune, se va ocupa de exploatare.

  • Pe data de 13 aprilie, DOGERIK a intrat în piața carierelor private din zona Motru, cerând Agenției de Protecție a Mediului Gorj un prim acord de mediu pentru „Lucrări de explorare în perimetrul Culmea Horăști propus a fi amplasat în extravilanul satului Horăști, municipiul Motru”.

POSIBILELE ZONELE de EXPLORARE sau ”EXPLOATARE”

Microcariere HorastiMicrocariera culmea horasti

Oamenii din zonă sunt revoltați

Conform unor relatări ale oamenilor din zona în care se pregătește deschiderea microcarierelor, până în acest moment, chiar dacă au făcut deja memorii la mai multe autorități, nu au primit niciun răspuns concret, nu știu exact ce se va întâmpla în imediata apropiere a caselor și sunt speriați de potențialele afectări ale gospodăriilor sau chiar ale sănătății cauzate de poluarea provocată de aceste exploatări de cărbune.

Mai mult decât atât, au solicitat dezbateri publice, care, conform – Procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului (EIA), ar trebui să conțină

– consultarea publicului si a autorităţilor publice cu responsabilităţi în domeniul protecţiei mediului;

– luarea în considerare a raportului evaluării impactului asupra mediului şi a rezultatelor acestor consultări în procesul decizional;

NU au primit niciun răspuns sau răspunsul pe care l-au primit nu include nicio referire la eventuale dezbateri publice.

Autor: Iulian Ionescu

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare