Dosarul unui fost deputat PSD acuzat de fals în declaraţii, închis ca urmare a prescrierii faptelor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dispus încetarea procesului penal împotriva fostului deputat PSD Marian Ghiveciu, acuzat de fals în declaraţii, după ce faptele pentru care acesta a fost trimis în judecată s-au prescris.

Judecătorii susţin că faptele de care era acuzat Nelu Iordache s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale adoptată în mai 2022.

‘În baza art.396 alin.(1) şi (6) C.pr.pen. raportat la art. 16 alin. (1) lit. f C.pr.pen., art. 154 alin. 1 lit. d C.pr.pen. şi art. 5 C.pen., cu referire la art.155 alin. 1 C.pen. interpretat prin deciziile nr.297/2018 şi nr.358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi Decizia nr. 67 din 25.10.2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Ghiveciu Marian pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale’, se arată în decizia instanţei.

Marian Ghiveciu a fost deputat PSD de Buzău în două mandate (2008 – octombrie 2015), învingându-l la alegerile din 2008 pe actualul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

În decembrie 2020, el a fost trimis în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii.

Procurorii susţineau că Marian Ghiveciu a depus în calitate de deputat, cu intenţie, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, declaraţii de avere şi declaraţii de interese care nu corespundeau adevărului.

În ultima declaraţie de avere din 2015, disponibilă pe site-ul ANI, Ghiveciu menţiona că deţine în proprietate un teren intravilan de 1.800 mp, situat în localitatea Pogoanele, judeţul Buzău; un teren agricol de 5,3 hectare în judeţul Buzău; două apartamente în Buzău şi unul în Sinaia; o casă de 80 mp în comuna Pogoanele şi o casă de vacanţă în Predeal, cu suprafaţa de 220 mp.

Într-un proces separat, Marian Ghiveciu a fost condamnat definitiv în februarie 2016 de Instanţa supremă la trei ani închisoare cu suspendare pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu, într-un dosar privind retrocedări nelegale de terenuri în comuna Merei – judeţul Buzău, prejudiciul în acest caz fiind de aproape un milion de euro.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2005-2006, instigaţi de Marian Ghiveciu (administrator al mai multor societăţi comerciale la momentul comiterii faptelor), Dumitru Borcan (şeful Compartimentului de Cadastru şi Agricultură din cadrul Primăriei comunei Merei) şi Nicolae Costache (fostul director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Buzău) au profitat de funcţiile deţinute şi prin încălcarea atribuţiilor de serviciu au contribuit la eliberarea în mod nelegal a două titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potenţial imobiliar, datorită vecinătăţii cu un drum european, în favoarea unor persoane care nu erau îndreptăţite să primească acele titluri de proprietate.

În acest scop, Dumitru Borcan a falsificat mai multe înscrisuri oficiale, emise de Primăria Merei şi înregistrate la OCPI Buzău.

Ulterior, aceste terenuri au fost cumpărate de Marian Ghiveciu.

‘Persoanele care deţineau titluri de proprietate pentru terenurile respective, emise anterior în mod legal, au fost prejudiciate cu suma totală de 1.956.010 lei. Totodată, avantajul patrimonial realizat în modalitatea descrisă mai sus este de 3.247.945 lei, reprezentând valoarea reală a terenurilor obţinute în baza actelor de proprietate emise nelegal şi cumpărate de Ghiveciu Marian’, mai afirma DNA.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare