Elena Udrea – refugiat politic în Costa Rica

udrea costa rica
sursa foto: antena3

„Blonda de la Cotroceni”, Elena Udrea, a obţinut statut de refugiat politic temporar în Costa Rica.

„Am ales Costa Rica, pentru că aici se respectă în mod deosebit drepturile şi libertăţile individuale ale omului. În Costa Rica există şi sediul Curţii Inter-Americane pentru Drepturile Omului, echivalentul CEDO în Europa, pentru spaţiul american, şi pentru că am verificat – funcţiile pe care le-am avut mi-au permis să cunosc mai bine nişte ţări – că dintre toate ţările care asigură protecţie celor care se consideră persecutaţi, şi demonstrează lucrul acesta, în ţările lor de origine, Costa Rica are sistemul legislativ cel mai bine construit pentru a oferi protecţia de care au nevoie.” a declarat Elena Udrea la Realitatea tv.

Anterior, Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, anunţase în cadrul procesului ”Gala Bute”, că aceasta a primit în Costa Rica un carnet de refugiat valabil pe un an. El a adăugat că acest statut o protejează de o eventuală extrădare şi a precizcat că acest statut este pe un an de zile.

„Urmează să se efectueze în continuare verificări. După un an de zile, va primi statut de refugiat politic permanent. Este provizoriu pentru că aşa este procedura. Are aceleaşi drepturi ca şi cel de statut permanent”, a declarat Rădulescu.

Procurorul de şedinţă a replicat că, din documentele depuse de avocat la dosar, nu rezultă că Elena Udrea ar fi primit statutul de refugiat politic în Costa Rica.