Harghita: Pompierii trag un semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului de incendii de vegetaţie uscată

Pompierii harghiteni trag un semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului de incendii de vegetaţie uscată şi avertizează că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară.

Biroul de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita a informat că, la sfârşitul săptămânii, pompierii au acţionat pentru localizarea şi stingerea a patru arderi necontrolate de vegetaţie uscată, în localităţile Sărmaş, Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Sâncrăieni, fiind afectate peste patru hectare de teren.

‘Tragem un semnal de alarmă cu privire la creşterea numărului de incendii de vegetaţie uscată, în condiţiile în care, în perioada următoare, sunt prognozate zile cu temperaturi mai ridicate, iar riscul de incendiu creşte. Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe şi anexe gospodăreşti. Pentru evitarea unor astfel de evenimente, al căror risc de producere creşte în această perioadă, pe fondul secetei şi al temperaturilor ridicate, reamintim cetăţenilor obligativitatea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare. Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi permis de lucru cu focul. (…) De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici’, se arată în informarea ISU Harghita.

Anul trecut, numărul incendiilor de vegetaţie uscată la care au intervenit pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita a crescut cu peste 200% faţă de anul precedent, fiind afectate peste 2.500 de hectare de vegetaţie, dar şi zeci de hectare de litieră de pădure sau fond forestier.

De asemenea, câteva sute de fermieri din judeţ şi-au pierdut parţial sau în totalitate subvenţia de la Uniunea Europeană, din cauza incendierii miriştilor, conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Harghita făcând, recent, un apel către aceştia să se abţină de la arderea vegetaţiei uscate, pentru a-şi curăţa terenurile.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare