sâmbătă, decembrie 2, 2023

INCREDIBIL / Ministerul Sănătății nu crede că a fost “epidemie de gripă” în acestă iarnă, chiar dacă au fost de patru ori mai multe decese.

În exclusivitate pentru ecopolitic.ro, deputatul PSD de București, Beatrice Tudor ne-a transmis răspunsul oficial primit de la Ministerul Sănătății despre gripa care a îmbolnăvit mii de români în acest an. În textul adresat deputatului PSD, Ministerul Sănătății, sub semnătura unui secretar de stat, arată negru pe alb că în sezonul gripal 2017-2018 au fost înregistrate de patru ori mai multe decese decât în anii precedenți doar că, Ministerul Sănătății nu crede că era potrivită formularea “epidemie de gripă”.

Concret, în sezonul 2017-2018 s-au înregistrat 101 decese confirmate cu virus gripal, față de doar 26 din sezonul precedent.

Deputat PSD: Gripa din 2018 a fost mai periculoasă decât cea din 2017.

Ministerul Sănătății mai susține că nu crede că era potrivită formularea “epidemie de gripă”, deși în același răspuns adresat deputatului Beatrice Tudor se menționează că în 2018 au avut loc mult mai mai multe infecții respiratorii acute, însă datorită modului în care este redactat răspunsul, nu se înțelege cum este situația din 2018 în comparație cu cea din 2017. Textul răspunsului Ministerului Sănătății la interpelarea deputatului PSD referitor la numărul deceselor de gripă din România poate fi accesat aici.

Ministerul Sănătății trebuie să învețe să comunice mai eficient și la timp cu parlamentarii

De altfel, răspunsul primit a stârnit indignarea deputatului PSD, ținând cont de faptul că s-a formulat interpelarea inițială la începutul lui martie, despre un subiect foarte important și de actualitate, epidemia de gripă, iar răspunsul a venit deabia la sfârșitul lunii aprilie.Mai mult decât atât, deputata Beatrice Tudor consideră că ar fi trebuit ca răspunsurile la interpelări să fie semnate de ministrul căruia i-a fost adresată interpelarea, pentru că ”Parlamentarii întreabă miniștrii ca să primească răspunsurile lor, nu ale secretarilor de stat”.

În legătură cu acest subiect, deputatul PSD de București, Beatrice Tudor ne-a declarat că:

Tudor Beatrice“Întâi de toate, o mare problemă este durata în care am primit răspunsul. Eu am adresat o interpelare în data de 6 martie despre un subiect de maximă actualitate și îngrijorare: epidemia de gripă și cauzele deceselor. Am primit un răspuns care a fost înregistrat la final de martie și care mi-a fost comunicat spre final de aprilie.

Așa ceva este de neacceptat, mai ales când la mijloc sunt subiecte atât de importante pentru români.

  • În al doilea rând, textul răspunsului este mai curând neclar, pentru că degeaba mi se face raportarea la <<săptămâna trecută>>, când eu citesc în aprilie despre o situație din martie. Plus că formulările de specialitate ar trebui traduse în limbaj accesibil publicului, pentru că răspunsurile la întrebări și interpelări sunt citite de cetățeni obișnuiți, ziariști și alte persoane care nu folosesc termenii medicali de specialitate.
  • Și în al treilea rând, aș aprecia dacă pe viitor răspunsurile ar fi semnate de cei cărora le sunt adresate interpelările.

Parlamentarii întreabă miniștrii ca să primească răspunsurile lor, nu ale secretarilor de stat.”

  • Cred că Ministerul Sănătății are nevoie să învețe să gestioneze mai bine relația cu parlamentarii din acest punct de vedere”, a declarat în încheiere deputatul PSD.

 

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner