Întâlnire istorică între Papa Francisc şi Patriarhul Chiril, la Havana

Întâlnire istorică între Papa Francisc şi Patriarhul Chiril, la Havana

„În sfârşit ne întâlnim.Suntem fraţi.Cu siguranţă, această întâlnire este voinţa lui Dumnezeu”
Vineri, 12 februarie, în capitala Cubei, a avut loc întâlnirea istorică a Papei Francisc cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, prima de la marea schismă religioasă dintre Bisericile din Orient și Occident petrecută în 1054.
Discuţiile dintre cei doi, purtate pe durata a trei ore, au avut ca obiectiv principal unificarea sărbătorilor pascale, dar şi elaborarea unei strategii comune privind problemele cu care creştinătatea se confruntă în prezent.
„În sfârşit ne întâlnim. Suntem fraţi. Cu siguranţă, această întâlnire este voinţa lui Dumnezeu”, a declarat Suveranul Pontif.
„Acum lucrurile sunt mai uşoare”, a adăugat Patriarhul Kirill, conform Associated Press.
Papa Francisc și Patriarhul Kirill au semnat un acord

acord semnatLa sfârşitul discuţiilor desfăşurate în salonul de protocol de pe aeroportul José Marti din Havana, cei doi lideri religioşi au semnat un acord alcătuit din treizeci de paragrafe care transmite aspirația comună de a depăşi diferenţele dintre cele două biserici şi a recâştiga, implicit, unitatea creştinilor.
Temele abordate în documentul comun sunt: solidaritatea vs. persecuţia creştinilor, Europa şi libertatea religioasă, confruntările din Ucraina, lupta pentru combaterea terorismului şi a conflictelor între state, migranţii şi inegalităţile sociale, familia şi căsătoria ca uniune între bărbat şi femeie, avortul şi manipularea medicală a vieţii.Anunţată acum o săptămână, întrevederea a avut nevoie de câteva decenii pentru a fi organizată în cel mai mic detaliu.Cuba, ţară latino-americană cu peste 100 de milioane de catolici şi, prin tradiţie, apropiată de Rusia datorită politicii anti-americane de la Havana, a fost considerată locul ideal de întâlnire.
Amintim că începând cu 2014, Papa Francisc a avut întâlniri cu patriarhul ecumenic Bartolemeu, cu reprezentanți ai confesiuni protestante, dar și cu liderul Bisericii Anglicane. Demersurile sale fac parte dintr-o strategie de realizare a unității creștine, notează Agenţia France-Presse.
De altfel, Suveranul Pontif, care şi-a asumat un rol pacificator la nivel internaţional, este şi artizanul detensionării relaţiilor americano-cubaneze care au avut loc în 2014.După întrevederea dintre cei doi lideri religioşi la Havana, Suvernaul Pontif îşi continuă călătoria, următoarea escală fiind Mexico City, unde sâmbătă va vizita altarul Fecioarei Maria din capitală mexicană, considerată inimă catolicismului mexican.
Şi Patriarhul Kirill îşi va continua turneul de 11 zile în America Latină, urmând să viziteze Paraguay și Brazilia.
Cum a fost comentată întâlnirea de anumiţi teologi din ambele confesiuni.
Întrevederea dintre Papă şi Patriarhul rus, primită în general cu entuziasm de creştinii din întreaga lume, a fost comentată în termeni mai puţin laudativi de anumiţi teologi din ambele confesiuni.
Cardinalul Kurt Koch, şeful departamentului de relaţii cu Biserica Ortodoxă de la Vatican, a precizat că semnificaţia întâlnirii istorice de la Havana nu trebuie exagerată, având în vedere că Suveranul Pontif nu a stabilit încă legături similare şi cu alţi patriarhi ortodocşi.
Alexander Volkov, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, a declarat potrivit Deutsche Welle, că speră că această întâlnire va deschide poarta pentru noi perspective ale cooperării reciproce, dar a adăugat că reunificarea bisericilor Răsăriteană şi Apuseană cu siguranţă nu se află pe agendă. El a mai precizat şi faptul că Biserica Ortodoxă nu se va îndrepta în direcţia acceptării primatului Papei romano-catolic.
Alţi lideri ortodocşi consideră că acordul încheiat de cei doi nu este atât rodul unui „impuls ecumenic”, cât dorinţa Moscovei de a-şi afirma puterea într-un moment în care Occidentul sancţionează Rusia pentru acţiunile sale militare în Siria şi Ucraina.
“Nu este bunăvoinţă. Nu este o dorinţă nouă de a înfăptui unitatea creştină. Este vorba mai mult despre intenţia lui Kirill de a se înfăţişa lumii ca lider al ortodoxiei”, a declarat, potrivit Associated Press, George Demacopoulos, preşedinte al catedrei de studii creştin ortodoxe din cadrul universităţii Fordham, New York.
În acelaşi context trebuie ar mai trebui menţionate recentele neînţelegeri cu privire la statutul special al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, cea de-a doua instituţie religioasă ca mărime a ţării. Biserica Ortodoxă Rusă nu este de acord cu Biserica Greco-Catolică Ucraineană care, deşi urmează riturile Bisericii Răsăritene, recunoaşte totuşi primatul Papei.
În avionul care îl ducea spre Mexic, Papa a povestit ce impresie i-a lăsat întrevederea.
„Am simţit că am în faţă un frate şi el mi-a spus acelaşi lucru. Vă spun sincer, am simţit în interior o bucurie care venea de la Dumnezeu. A vorbit foarte deschis şi eu, la fel. Şi se simţea bucuria”, a mărturisit Papa.

Iulian Ionescu/mediascop.ro david marchante altura

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare