Ioana Bran: Raport favorabil pentru ca Banca Națională să aducă în țară aproape toată rezerva de aur ținută în străinătate

Aur romania banca angliei
sursa foto: protv

”Comisia pentru buget, finanțe, bănci a Camerei Deputaților din care fac parte a dat raport favorabil proiectului de lege prin care Banca Națională trebuie să aducă în țară aproape toată rezerva de aur ținută în străinătate”, a precizat deputata Ioana Bran pe pagina sa de facebook.

  • Comisia Juridică a dat un aviz pozitiv acestui proiect.

Mai mult decât atât, conform deputatei – ”În expunerea de motive, se arată că aurul depozitat de Banca Centrală nu realizează niciun fel de venituri, iar BNR achită contravaloarea costurilor de depozitare.

  • Nimic nu justifică păstrarea aurului României în străinătate. Pe de altă parte, trebuie să știți că cele 40 de tone de aur depozitate în țară, nu în străinătate, nu au fost niciodată tranzacționate.

Aurul României nu se tranzacționează! Contestatarii acestui proiect aruncă perdele de fum în spațiul public.”

Ioana Bran Ministru”România nu este singura țară care ia o astfel de decizie. Și alte state au decis să-și repatrieze aurul depozitat în bănci din străinătate.

Printre acestea – Germania, Olanda sau Ungaria.

Conform proiectului, BNR poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.”, a conchis deputata în postare.