Iohannis: Preşedinţia României la Consiliul UE – una de succes

iohannis

Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene este una de success, afirmă preşedintele Klaus Iohannis.

  • Rezultatele pe care le-am obținut sunt foarte bune. Între timp, toată lumea a conștientizat acest lucru.

Avem, sigur, Summitul de la Sibiu care a fost un succes recunoscut de toată lumea. Dar, avem și rezultate foarte bune pe dosarele care au fost lucrate și numărul foarte mare de dosare care au fost finalizate cu succes în Președinția română arată avem oameni foarte buni aici, la Bruxelles, care au reușit  ducă aceste dosare până la finalizare. Este un lucru poate puțin așteptat, dar cu atât mai mult putem spunem această Președinție a fost una foarte bună”, a declarat preşedintele la Bruxelles, înainteaReuniunii Consiliului European de vară.

El a detaliat apoi temele supuse dezbaterilor.

În prima parte a sesiunii discutăm Agenda Strategică pentru următorul mandat. Este un pas care a fost pornit la Summitul de la Sibiu, unde s-au stabilit principiile pe care vom merge când discutăm Agenda Strategică. Avem un draft elaborat pentru această agendă, un draft care se inspiră înpuncte esențiale din documentul de la Sibiu, din Declarația de la Sibiu și cred că astăzi vom aproba o agendă care va fi foarte bună pentru următorul mandat și vine cu chestiuni care au fost antamate, cum am spus, la Sibiu.

În a doua parte, cina informală, vom discuta despre ocuparea posturilor cheie din administrația Uniunii. Această chestiune este fără o agendă specifică, va fi o discuție liberă și credem vom face pași înspre o soluționare. Nu aștept, însă, ca până la final avem o decizie care poate fi trimisă în Parlament, dar asta rămâne, sigur, de văzut”, a explicat şeful statului.