Ion Cristoiu: Cu majoritatea solidă din Parlament, Iohannis vrea să reseteze România

Jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu consideră, într-un articol publicat pe blogul său, că preşedintele Iohannis, având o majoritate solidă în Parlament, va trece la resetarea României.

Jurnalistul notează:

” (…)Într-adevăr, momentul care a stîrnit cele mai multe patimi, care a descumpănit pe mulți, care a ridicat multe întrebări și i-a adus lui Klaus Iohannis un potop de acuzații isterice și de gesturi isterico- demagogice, e îl constituie alierea celor două partide pînă acum dușmane: PNL și PSD.
Evenimentul bulversant, cel care a făcut să leșine pe fostele Calevărese ale lui Băsescu, în prezent Calevăresele USR, l-a reprezentat, așadar, făurirea de către Klaus Iohannis a alianței PNL-PSD.

Se reduce însă întreaga Operațiune gîndită și coordonată de Klaus Iohannis începînd cu 1 septembrie 2021 la alierea PNL cu PSD, la crearea a ceea ce ar putea fi un soi de Fier de lemn?
Evident nu! (…)

Teoretic, prin desemnarea lui Nicolae Ciucă drept premier care va obține votul de investitură, s-a încheiat ceea ce întreaga presă a numit Criza politică gravă din România. Te-ai fi așteptat ca Președintele să-și exprime satisfacția pentru că, în fine, Criza s-a încheiat și România va avea, în fine, un Guvern.

Satisfacția președintelui – ne arată Declarația sa – are un alt motiv decît cel al constatării că România va avea în fine un Guvern după aproape trei luni de balamuc, un Guvern cerut de confruntarea cu Criza sanitară, cu Criza energetică și alte Crize (internaționale), care se conturează la orizont.

Președintele observă mulțumit că „în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR și Grupul minorităților”.

Așadar, președintele remarcă drept eveniment fericit al momentului nu încheierea Crizei, ci formarea unei majorități solide. Lăsînd impresia că asta și-a dorit- o majoritate solidă în Parlament. La un moment dat rîvnind la ministerele deținute de UDMR, cei de la PNL au propus celor de la PSD să facă un Guvern doar din PSD și PNL. Nu de alta, dar PSD și PNL aveau o majoritate confortabilă în Parlament. UDMR are în Parlament doar 29 de locuri. Se putea face un Guvern și fără UDMR. În acel moment, Marcel Ciolacu s-a opus categoric, amenințînd cu renunțarea la negocieri. Evident, PSD are tot interesul ca UDMR să facă parte din Guvern, pentru a putea contracara PNL. Nu doar acesta a fost motivul fermității cu care Marcel Ciolacu s-a opus plecării UDMR din Coaliție. Un alt motiv – și cred că acesta e prioritar – l-a constituit înțelegerea inițială cu Klaus Iohannis. Această înțelegere – sînt sigur – a vizat alcătuirea unui Guvern format din PNL, PSD, UDMR și Minorități Naționale. Nu un Guvern care să treacă prin Parlament, ci un Guvern care să ia înfățișarea unui Guvern de Uniune Națională. Dacă sîntem atenți la declarația lui Klaus Iohannis nu greșim zicînd că Președintele a impus în cadrul înțelegerii cu Marcel Ciolacu un Guvern din care să nu lipsească UDMR. Și nu pentru a convinge PSD să vină la Putere, ci pentru a forma o majoritate solidă în Parlament. Prin raportare la o altă alianță impusă de un președinte, cea dintre PDL și PSD în decembrie 2008, cea de acum nu se rezumă la două partide la Putere.

Putem spune că practic România va avea de joi un Guvern de Uniune Națională.

Klaus Iohannis a lucrat fără să șovăie la alianța PNL-PSD.

Alianța dintre cele două partide n-a fost însă scopul Planului gîndit de Klaus Iohannis. Scopul l-a reprezentat formarea în Parlamentul României a uneia dintre cele mai puternice majorități din postdecembrism. Blestemul perioadei postdecembriste l-a reprezentat existența Guvernelor cu majorități slabe, nu de puține ori minoritare. Aceste Guverne n-au îngăduit trecerea prin Parlament fără probleme a unor reforme vitale pentru România. A fost o excepție- Guvernarea Dragnea. Majoritatea absolută deținută de PSD a fost irosită prin tot felul de năzbîtii. Prin impunerea lui Nicolae Ciucă drept premier și aducerea PSD la Guvernare, putem spune că Klaus Iohannis are la dispoziție o mașinărie cum nici un alt președinte n-a avut în postdecembrism.

De ce și-a dorit Klaus Iohannis această mașinărie?
Unii spun că s-a temut de suspendare. Alții că-și pregătește perioada de după încheierea mandatului.

Eu nu sînt un simpatizant al lui Klaus Iohannis. De șapte ani l-am criticat, l-am acuzat, l-am denunțat. Cu textele mele scrise sau vorbite împotriva lui Klaus Iohannis aș putea face o carte.
Cu toate acestea, și poate tocmai pentru că nu-l simpatizez pe Klaus Iohannis, îmi permit să-i acord aici prezumția de bune intenții.

Cu această mașinărie Klaus Iohannis vrea să reseteze România. Poate că Klaus Iohannis și-a creat o majoritate solidă pentru a purcede la Operațiunea de resetare a României, anunțată în campania din 2020, eșuate din cauza Coaliției de tîrța-pîrța PNL-USR.

Nu exclud posibilitatea de a mă înșela:
Viața mă va confirma sau mă va contrazice.
Pînă atunci un lucru e sigur.
Făurirea alianței PSD- PNL a meritat tot efortul numai și numai dacă Klaus Iohannis a văzut în ea nucleul majorități solde care să treacă prin Parlament reformele vitale cerute de interesul național”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare