Laura Codruţa Kovesi a dat „cu subsemnatul” la poliţie în procedura de control judiciar; ea spune că e victima unei camapanii de hărţuire

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi a ajuns vineri la Secţia 18 de Poliţie, în procedura de control judiciar impus cu o zi înainte de procurorii Secţiei speciale pentru magistraţi.

  • La ieşire, Kovesi a refuzat să dea detalii despre dosarul în care este inculpată, şi despre măsurile impuse, dar a ţinut să precizeze că este victima unei campanii de hărţuire, fiind ţinută în ţară tocmai când se derulează procedurile de numire a procurorului şef european.

„În acest moment se derulează nişte negocieri între Parlament şi Consiliu, o să vedem care va fi finalul, o să vedem dacă tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă va afecta sau nu această procedură. Este foarte evident, şi mie-mi este foarte clar, că tot ceea ce s-a întâmplat cel puţin în ultimele luni are legătură cu participarea mea în această procedură. Se încearcă prin orice mijloace oprirea mea de a ocupa această funcţie pentru care am candidat şi pentru care am ieşit prima într-o procedură în care au fost înscrişi mai mulţi procurori din Europa şi este evident că sunt parte a unei campanii de hărţuire, de intimidare, sunt un semn pentru toţi ceilalţi colegi din sistem care vor să-şi facă treaba, dar, în egală măsură, sunt foarte convinsă că procurorii şi judecătorii din România îşi vor continua treaba şi nu se vor lăsa intimidaţi”a afirmat Kovesi, la ieşirea din Secţia 18 Poliţie, potrivit romaniatv.net.

Întrebată ce simte în calitatea sa de inculpat, Kovesi a spus: „Sunt un procuror care timp de 24 de ani mi-am făcut treaba, am dovedit că în activitatea mea profesională am luptat cu corupţia într-un mod eficient şi sunt un procuror care a reuşit să inspire teamă celor care vor să fure liniştiţi în România”.

Ea a susţinut că în timpul controalelor efectuate de Inspecţia Judiciară la nivelul serviciilor teritoriale din DNA nu s-au semnalat probleme, după cu nu s-au constatat probleme nici în urma verificărlor interne.

  • Fosta şefă a DNA a dezminţit informaţiile potrivit cărora o treime dintre dosarele trimise în judecată de procurorii DNA în ultima perioadă s-ar fi soldat cu achitări.

„Procentul de achitări în ultimii cinci ani la DNA a fost constant între 10 şi 13 la sută. Cu privire la achitări, în fiecare an am dispus o analiză a cauzelor care au dus la aceste soluţii de achitare. Soluţiile de achitare au avut la bază, în primul rând, dezincriminarea unor fapte penale, dezincriminări care au avut loc prin modificarea legii sau prin pronunţarea unor decizii ale Curţii Constituţonale. O altă cauză a fost legată de modul în care a fost interpretată o anumită dispoziţie legală, sau probele administrate în cauză. Acolo unde s-a stabilit că procurorii au greşit, s-a consemnat acest lucru în analiză”, a explicat Kovesi.

Întrebată dacă este posibil, conform teoriei dreptului şi practicii judiciare, ca o persoană care dă la un moment dat mită să fie parte vătămată într-un dosar, Kovesi a spus că nu doreşte să comenteze dosarul şi nici să facă afirmaţii de natură teoretică.

 

 

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare