MEC, sesizat de Avocatul poporului pe tema şcolilor închise

Adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt, cere Ministerul Educaţiei şi Cercetării formularea unui punct de vedere faţă de aspectele semnalate în prezenta sesizare din oficiu, în special în legătură cu recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de redeschidere a unităţilor de învăţământ.

„Nu ne permitem o generaţie pierdută din cauzaME Covid-19 „, este mesajul transmis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în faţa creşterii alarmante a numărului de cazuri de Covid-19 la nivel european. State unde au fost înregistrate recent peste 20.000 de cazuri zilnic, cu toate că nu au putut evita impunerea restricţiilor, au optat pentru menţinerea şcolilor deschise, cu respectarea strictă a condiţiilor de distanţare sau igienă, purtatul măştii sau aerisitul frecvent al claselor”, se arată în solicitarea Avocatului Poporului.

Potrivit documentului, în România, aproape 3 milioane de elevi desfăşoară actul educaţional în sistem online, acolo unde este posibil.

De asemenea, potrivit unui sondaj realizat de Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, aproape jumătate dintre părinţi consideră că închiderea şcolilor nu este una bună pentru sistemul de educaţie, având în vedere că educaţia trebuie să primeze, în orice formă ar fi desfăşurată şi nepierzând din vedere inegalităţile care vor apărea în ceea ce priveşte accesul la educaţie al copiilor aflaţi în medii defavorizate şi recuperarea decalajelor educaţionale.

Potrivit unor studii realizate de World Vision România, „şcoala online, în mediul rural, rămâne o utopie: 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la şcoala online în prima perioadă a restricţiilor, iar în unu din trei sate în care World Vision România este prezent există zone cu semnal slab sau inexistent, lucru care îi afectează direct pe elevii care fac eforturi să-şi continue studiile.”

„Nu în ultimul rând, decizia de a închide şcolile nu a prevăzut un plan de măsuri pentru zonele în care şcoala online nu funcţionează. Este util a aminti că studiile internaţionale realizate în această perioadă arată că, de la debutul pandemiei, foarte puţine şcoli au devenit focare de Covid-19. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia într-un raport din 21 octombrie, că majoritatea infecţiilor sau cazurilor de Covid-19 raportate la copii, infectarea s-a produs acasă. Faţă de toate aceste împrejurări, în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (2) din Constituţia României, coroborate cu cele ale art. 16 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu. Astfel, vă rugăm să formulaţi un punct de vedere faţă de aspectele semnalate în prezenta sesizare din oficiu, în special în legătură cu recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de redeschidere a unităţilor de învăţământ”, se arată în sesizarea semnată de adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare