Mihai Tudose, ATAC dur în timpul dezbaterilor legii privind autonomia Ținutului Secuiesc

Fostul premier Mihai Tudose a atacat dur inițiativa UDMR de a proclama Ținutul Secuiesc stat independent.

”Nu cred că aţi reacţiona foarte frumos, stimaţi colegi de la UDMR, dacă, începând de astăzi sau de mâine, o mulţime de colegi de-ai dumneavoastră din Parlament ar avea nişte propuneri de discuţie amiabilă de restrângere a unor drepturi pe care le aveţi deja. Nu ne-am dori, Dumnezeule, dar să discutăm despre chestia aia amiabil, fără patimă, fiindcă pe teme de genul ăsta am ajuns să facem un referendum, să vedem dacă un copil, de 8 martie, îi ia lui maică-sa un ruj sau o spumă de bărbierit, tot aşa, amiabil. E jenant ce faceţi, stimaţi colegi”, a spus Mihai Tudose.

tinutul secuiesc Deputaţii s-au opus autonomiei ţinutului secuiesc / Senatorii au însă ultimul cuvânt

Plenul Camerei Deputaţilor a respins miercuri propunerea legislativă aparţinând UDMR referitoare la statutul de autonomie al aşa-zisului ţinut secuiesc, cu 218 de voturi „pentru”. S-au declarat în favoarea proiectului doar 20 de deputaţi.

Ultimul cuvânt îl vor avea însă senatorii, Camera Deputaţilor fiind prima cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege care prevede că „Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, iar competenţele regiunii sunt stabilite prin prezentul Statut al regiunii sau de dreptul internaţional”. „Regiunea are dreptul de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor sale specifice, iar acest drept include adoptarea şi exercitarea unei politici proprii regiunii”, mai prevede proiectul de lege respins de deputaţi.

Astfel, regiunile autonome ar urma să fie actualele judeţe Covasna şi Harghita, precum şi scaunul istoric Mureş, care aparţine judeţului Mureş.

Deputatul PNL Florin Roman a subliniat că  propunerea legislativă contravine, în ansamblul său, normelor şi principiilor constituţionale, ordinii juridice interne, legislaţiei Uniunii Europene şi dreptului internaţional. Liberalii au votat deci împotriva propunerii legislative, considerând că aceasta ar duce la crearea unor entităţi paralele în interiorul statului român.

Nici grupul deputaţilor PSD nu a susţinut proiectul de lege, tonul fiind dat de mai mult chiar de preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, care a anunţat că nu susţine o astfel de iniţiativă. „Stimaţi colegi de la UDMR, aveţi toată preţuirea şi susţinerea noastră, dar răspunsul nostru faţă de acest proiect este ‘Nu’”, a anunţat liderul deputaţilor PSD, Vasile Suciu.

  • Deputaţii PMP, prin vocea deputatului Marius Paşcan, au anunţat că acest proiect chiar „agresează România”. „Agresaţi România în acest an al Centenarului prin acest proiect. Acest proiect întoarce ţara către perioada medievală”, a spus Paşcan.

Şi USR a votat împotriva proiectului. „De fapt, ce se întâmplă cu acest proiect este împachetarea autonomiei etnice într-o altă formă. Grupul USR va vota împotriva proiectului”, a motivat deputatul USR Tudor Benga.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare