Ministrul Digitalizării: „Companiile nu cred că au nevoie de ajutor, ci în primul rând au nevoie să nu fie încurcate de către stat”

Companiile din România nu au nevoie de ajutor, ci au nevoie să nu fie încurcate de către stat, a declarat, joi, la evenimentul dedicat Zilei Naţionale a Comerţului Electronic, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, potrivit Agerpres. 

„Companiile nu cred că au nevoie de ajutor, ci în primul rând au nevoie să nu fie încurcate de către stat. Doi – au nevoie de oportunităţi foarte clare, de o competiţie deschisă pentru a accesa acele oportunităţi de finanţare din partea statului sau din bani europeni. Au nevoie de pârghii deschise din partea statului pentru alte pieţe în afara ţării. Noi putem să fim foarte buni exportatori de tot ceea ce înseamnă servicii de software worldwide. Pentru ceea ce reprezentaţi ca industrie, vreau să ştiţi că aveţi un partener coerent atât în ministerul pe care îl conduc, cât şi în Guvernul României. Şi când spun asta, o spun pentru că avem nevoie de un input de date foarte clar. Ce putem noi să profilăm din punct de vedere legislativ şi al reglementărilor pentru a stimula cât mai mult ceea ce companiile fac astăzi, în special cele din comerţul online. Din acest punct de vedere, e un segment care ţine mai mult de cercetare, dezvoltare, inovare, şi anume o zonă de legislaţie a parteneriatului public-privat. O verticală a acestei paradigme importante pe care, astăzi, o pregătim să o scoatem în dezbatere publică din partea ministerului nostru, împreună cu colegii mei din Parlament, şi să avem în cel mai scurt timp o lege a parteneriatului public-privat”, a precizat Ivan.

Demnitarul a prezentat, în cadrul conferinţei de specialitate, trei puncte importante derulate prin intermediul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, ce implică derularea de apeluri de finanţare care vizează atât dezvoltarea competenţelor digitale, cât şi conectarea la Internet fix a sute de localităţi din România.

„Referitor la ceea ce vrea să facă statul, avem trei elemente foarte importante. Unu – un proiect foarte important, de aproximativ 96 de milioane de euro, prin care vrem să conectăm cu Internet la punct fix 1.000 de localităţi din România care, astăzi, nu au internet la punct fix, finanţat din PNRR. Urmează să deschidem apeluri prin ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României. n.r.). Doi – avem 36 de milioane de euro care sunt puşi pe piaţă pentru cel puţin 2.000 de companii care să dezvolte competenţe digitale ale angajaţilor, cu proiecte care pot să fie de maximum 17.000 euro. Trei – am lansat săptămâna trecută un alt apel de 36 de milioane de euro prin care vom dota 1.000 de biblioteci rurale din toată România cu echipamente IT – laptopuri, tablete, table inteligente – pentru a merge în satele în care copiii nu au aceste posibilităţi”, a afirmat ministrul de resort.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare