O navă a Forțelor Navale Române preia comanda unei grupări NATO

sursa foto: www.navy.ro

O navă a Forțelor Navale Române România va prelua, joi, comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG – 2, în cadrul unei ceremonii care va avea loc, de la ora 10,00, în Terminalul pasageri al Portului Constanţa.

Comanda va fi asigurată de căpitan-comandorul Valentin-Cătălin Vlad și se va exercita timp de şase luni de la bordul navei-comandant, puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), din dotarea Forţelor Navale Române.

Din statul major al grupării fac parte şi trei ofiţeri din forţe navale partenere, conform politicii NATO de organizare a grupărilor navale permanente.

Misiunile SNMCMG-2 din perioada ianuarie – iunie, care vor fi desfăşurate în Marea Neagră şi Marea Mediterană, vor fi executate de nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania şi Turcia, conform graficului de generare al forţelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

SNMCMG-2 va acţiona în Marea Neagră şi în Marea Mediterană pentru asigurarea capacităţii de reacţie imediată la nivelul NATO, precum şi pentru creşterea interoperabilităţii dintre forţele navale aliate şi promovarea imaginii Alianţei Nord Atlantice.

O primă activitate conexă este sosirea în Portul Constanţa, în perioada 13-20 ianuarie, a vânătorului de mine turcesc „Akcay” (M 270) şi a dragorului de mine bulgăresc „Priboy” (63), nave ce vor intra în compunerea grupării SNMCMG-2, urmând a desfăşura, împreună cu puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, activităţi de pregătire a misiunilor specifice, planificate în Marea Neagră şi Marea Mediterană.