Parlamentul Spaniei a aprobat examinarea unei iniţiative populare pentru regularizarea statutului imigranţilor ilegali

Parlamentul Spaniei a dat undă verde marţi examinării unei iniţiative populare, semnate de peste 600.000 de persoane şi susţinute de circa 900 de asociaţii, care cere regularizarea statutului tuturor migranţilor ilegali ce trăiesc în această ţară, informează AFP, notează Agerpres.

Deputaţii au aprobat în şedinţă plenară (cu 310 voturi pentru) organizarea unei dezbateri şi examinarea oficială a unei propuneri de lege asupra acestei iniţiative, lansate în urmă cu aproape trei ani de un colectiv de apărare a drepturilor migranţilor ilegali.

Doar 33 de deputaţi de la partidul de extremă dreapta Vox au votat împotrivă.

Formaţiunea de extremă stângă Sumar, parteneră a partidului socialist al prim-ministrului Pedro Sanchez în cadrul guvernului, s-a declarat favorabilă încă înainte de votarea unei regularizări masive.

Chiar dacă sunt şi ei favorabili examinării de către parlament a acestei iniţiative populare, socialiştii rămân foarte prudenţi şi asigură că dreptul european nu permite o regularizare generalizată a imigranţilor ilegali.

Deputata PSOE, Elisa Garrido, a declarat de la tribună că este dificil „să nu susţii (…) obiectivul lăudabil” al acestei iniţiative de „a reda demnitatea şi a furniza o situaţie administrativă regularizată persoanelor care trăiesc în ţara noastră şi care au drepturi”.

Chiar şi deputaţii din PP (dreapta) au votat pentru, apreciind, după cum a explicat deputata lor Sofia Acedo că „a deschide dezbaterea ne va permite să confruntăm guvernul” asupra unor subiecte precum „condiţiile concrete pentru a obţine un permis de lucru şi de şedere, dar şi asupra problemei expulzării”.

Iniţiativa cetăţenească, semnată la ora actuală de 612.000 de persoane, cere punerea în aplicare a unor „mecanisme care să permită” imigranţilor fără acte ce trăiesc în Spania „să iasă dintr-o situaţie de invizibilitate şi de lipsă de drepturi”.

Potrivit celor mai recente estimări, între 390.000 şi 470.000 de persoane sunt în situaţie ilegală în Spania, dintre care o treime sunt minori”, aminteşte textul supus votului deputaţilor, susţinut de 906 de asociaţii, precum şi de Biserică.

Autorii textului amintesc că politici de regularizare masivă au fost puse în aplicare de mai multe ori în timpul ultimelor decenii în Uniunea Europeană, în special în Spania.

În anul 2000, prim-ministrul conservator Jose Maria Aznar a regularizat situaţia a aproape 137.000 de imigranţi ilegali, înăsprind ulterior condiţiile pentru acordarea titlurilor de şedere.

Iar în 2005, guvernul socialistului Jose Luis Rodriguez Zapatero a regularizat la rândul său circa 580.000 de imigranţi ilegali în timpul unui proces „excepţional”, atrăgându-şi critici în Europa.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare