PNL a prezentat programul politic pentru alegerile europarlamentare/ Orban: Vrem încetarea MCV, dar nu așa cum își imaginează alții

orban pnl

Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că următorul exercițiu financiar multianual trebuie să pună la dispoziția României resurse cel puțin egale cu exercițiul financiar 2014 – 2020 și asta, in condițiile în care, în mod evident, ca urmare a Brexit-ului va exista o scădere a bugetului Uniunii Europene.

„Menținerea politicii de coeziune ca o axă fundamentală a politicilor la nivel european care să permită cu adevărat o dezvoltare a tuturor regiunilor și țărilor, care să permită cu adevărat fiecărui cetățean al Uniunii Europene să poată să aibă venituri decente și să poată să se realizeze în viață iar acest lucru să conducă și la oprirea celui mare exod care există la nivel european, care este exodul românilor care și-au căutat norocul în alte țări ale Uniunii Europene și care chiar să ducă la reîntoarcerea multor români în România, oferindu-le cu adevărat ceea ce așteaptă de la noi.

Cred că trebuie să ne propunem și noi, ca Partid Național Liberal, să utilizăm toate resursele care există la dispoziția României, pentru a susține capitalul românesc, pentru a-i crește competitivitatea, pentru a avea acces la fondurile de cercetare și inovare, atât la fondurile de cercetare și inovare, care vin în cadrul acordului, parteneriatului dintre Comisia Europeană și România, cât și accesul la fondurile de inovare și cercetare care sunt accesibile direct la Bruxelles.

România, astăzi, pe exercițiul financiar actual este pe ultimul loc ca acces la resurse financiare pentru inovare și cercetare din fondurile care sunt accesibile la nivelul Uniunii Europene direct. Acest lucru de accesare a fondurilor europene direct la Bruxelles, trebuie să se producă și în alte domenii de activitate, ori pentru asta trebuie să învățăm toate firmele, toate entitățile publice, toți cetățenii români să învețe să scrie proiecte, să aibă capacitatea ca aceste proiecte să fie eligibile, să genereze teme de cercetare cu adevărat  care să genereze un progres în toate domeniile de activitate.

De asemenea, Europa înseamnă civilizație, Europa înseamnă calitatea vieții. Ne propunem să fructificăm toate resursele care ne sunt puse la dispoziție, nu cum se întâmplă astăzi, în care miliarde de euro sunt ținuți la granița țării, fără nici un fel de șansă de a putea să îi aducem în țară, din cauza incompetenței și centralismului birocratic al unor guvernanți. Toate resursele trebuie folosite pentru a asigura calitatea vieții pentru cetățenii români, indiferent dacă trăiesc în municipii, orașe sau în mediul rural.

apa potabilaInvestițiile în infrastructura aferentă, infrastructura privitoare la apă, la canalizare, rețeaua de gaz și toate celelalte elemente care fac parte din serviciile publice minime de care beneficiază orice cetățean, trebuie să fie la dispoziția fiecărui român.

 

De asemenea, avem bani și trebuie să îi folosim inteligent, să creștem calitatea serviciilor medicale, adică să avem servicii medicale la standardele, de asemenea, să creștem calitatea educației prin investiții inteligente atât în creșterea performanțelor universităților cât și în dezvoltarea instituțiilor de învățământ preuniversitar, cu precădere pe sistemul de învățământ profesional și tehnic care, în ultimii 15 ani de zile a fost pus între paranteze și care ne-au creat o mare problemă de mână de lucru, care afectează inclusiv capacitatea de a atrage investiții pentru dezvoltarea României.

În materie de politică externă, vreau să spun răspicat că partidul Național Liberal este susținător al Parteneriatului Estic și susține integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. De asemenea, suntem susținători fermi ai unei solidarități Euro-Atlantice, a unei solidarități între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, ca unică garanție care poate să confere siguranță, securitate fiecărui cetățean al Uniunii Europene.

justitieNu în ultimul rând ne angajăm, dar acest lucru depinde și de ce se va întâmpla la alegerile europarlamentare, să atingem câteva obiective care într-adevăr să pună România pe picior de egalitate cu celelalte țări ale Uniunii Europene. Primul este încetarea MCV, sigur că nu așa cum își imaginează alții. Încetarea MCV nu se poate realiza decât  transpunând în legislația din România, recomandările din cadrul MCV, recomandările Comisiei de la Veneția și respectând principiile cuprinse în articolul 2 privind statul de drept din Tratatul Uniunii Europene.

De asemenea, ne angajăm ca în maxim un an de la preluarea guvernării, România să devină țară membră Schengen, românii să circule liberi așa cum circulă orice alți cetățeni din spațiul Schengen. De asemenea, ca adepți a unei integrări cât mai profunde la nivel european și a implicării României într-o integrare cât mai profundă cu celelalte state, susținem și ne angajăm ca obiectiv fundamental, aderarea României la zona euro pentru că asta conferă o garanție că România va face parte din grupul statelor, să nu-i spunem nucleul dur,  dar care constituie un nucleu puternic iar trecerea la euro va furniza României o serie de avantaje pe care nu le are astăzi”, a spus Orban.