Preşedintele Consiliului Concurenţei, la un pas de schimbare

Preşedintele Consiliului Concurenţei poate fi schimbat oricând, dacă o modificare adoptată joi de deputaţii jurişti la legea concurenţei va fi aprobată de plenul celor două Camere. Potrivit acesteia, Conform amendamentului, adoptat de deputaţii Comisiei juridice şi de industrii, preşedintele Consiliului Concurenţei trebuie să fi îndeplinit funcţii de conducere cu largi responsabilităţi pentru o perioadă de cel puţin 15 ani, în care a făcut dovada înaltei sale competenţe profesionale şi manageriale.

În aceste condiţii, după publicarea în Monitorul Oficial actuala conducere ar putea fi demisă.

Tot în şedinţa celor două comisii, deputaţii au mai adoptat un amendament conform căruia „membrii Consiliului Concurenţei sunt numiţi prin decret de către preşedintele României, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea Comisiilor juridice ale celor două Camere”.

În prezent numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenţei se realizează de către Preşedintele României, la propunerea Colegiului Consultativ al Consiliului Concurenţei, cu avizul Guvernului şi după audierea candidaţilor în comisiile de specialitate ale Parlamentului”.Ambele amendamente aparţin PSD

Preşedintele Consiliului Concurenţei se declară optimist

La finalul şedinţei, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, s-a declarat optimist în privinţa unei posibile schimbări din funcţie.

„Avem în paralel două proiecte de lege. Unul, care urmează să fie discutat acum, este o lege de aprobare a Ordonanţei guvernului, în momentul în care se va aproba în comisiile de raport acest proiect de lege merge direct la plen şi apoi la promulgare, deci e în fază finală şi sincer să fiu atenţia mea este concentrată în special pe acest text care e la finalul parcursului parlamentar.

Bogdan ChiriţoiuAvem, de asemenea, ceea ce s-a discutat până acum, un proiect de lege unde prima cameră sesizată e Camera Deputaţilor, deci care urmează să meargă la Senat. Aş vrea să văd textul final şi atunci ne vom uita împreună cu colegii mei şi atunci o să putem să avem o opinie mai clară.

Nu sunt jurist, dar cred din experienţa mea limitată că legile nu pot să prevadă decât pentru viitor. Deci nu cred că o prevedere legală adoptată acum poate să afecteze ceea ce există deja în Consiliu, dacă Parlamentul doreşte să facă o lege pentru viitoarea conducere a Consiliului poate să o facă, noi putem să ne dăm cu părerea, dar pentru viitor, nu cred că pentru lucrurile care exista deja”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu.

Liberalii critică dur amendamentele PSD

Liberalii au denunţat faptul că PSD doreşte să pună în fruntea unei instituţii fundamentale „un om de paie de-al lui Liviu Dragnea”.

„În Comisia juridică s-a discutat din nou modificarea Legii Concurenţei, în sensul în care PSD doreşte cu orice chip să pună mâna pe Consiliul Concurenţei, pentru a-şi instala probabil la conducerea acestei instituţii fundamentale pentru garantarea unei pieţe libere în România un lacheu. S-a procedat la discutarea unui proiect de lege care a venit de la Senat alterat, modificat cu pixul, tot la Comisia juridică se află un alt proiect de lege, în care Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Şi am ridicat în cadrul şedinţei problema competenţei Camerelor, în sensul în care nici acum cei de la PSD nu s-au hotărât dacă Senatul este camera care trebuie să adopte decizia în această materie a concurenţei sau Camera Deputaţilor.

Gabriel AndronachePână la urmă s-a discutat acest proiect de lege, au fost incluse modificări care se referă la vechimea pe care trebuie să o aibă în domeniu preşedintele Consiliului Concurenţei. De asemenea, au fost introduse o serie de reglementări care fac din Consiliul Concurenţei, în ansamblul său, o structură decorativă, iar viitorul preşedinte al Consiliului Concurenţei va fi cel care va tăia şi spânzura”, a declarat Gabriel Andronache.

El a criticat şi faptul că preşedintele României este exclus din această procedura de numire a preşedintelui Consiliului Concurenţei, Parlamentul fiind cel care va decide.

„Pe cale de consecinţă, la conducerea Consiliului Concurenţei va fi instalat un om de paie la îndemâna preşedintelui Dragnea. Modificările operate astăzi sunt relevante în acest sens.

Este păcat că o instituţie fundamentală prevăzută de Constituţia României, care trebuie să asigure garanţiile necesare pentru desfăşurarea unei activităţii concurenţiale în materia comercială în România, este aruncată în aer prin aceste modificări. (…)Numirea va fi făcută direct de Parlament, fără a se mai trece prin filtrul unui examen, a unui interviu, aşa cum prevede legea în vigoare. „, a mai spus deputatul PNL.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat că o nouă instituție „cade pradă în mâna PSD-ALDE”. „Astăzi e rândul Consiliului Concurenței.

Raluca TurcanDin nou majoritatea parlamentară schimbă legea ca să schimbe conducerea și să subordoneze instituția. Oare cine/ce urmează? Să vedem ce au făcut:
– au modificat condițiile referitoare la ocuparea funcției de președinte al Consiliului Concurenței. Astfel, urmăresc să impună un lacheu la conducerea uneia dintre cele mai importante instituții care supraveghează respectarea regulilor pe piața privată din România; – Concentrează activitatea în mâna unui singur om și transformă Consiliul dintr-un organ colegial într-o structură decorativă; Președintele Consiliului Concurenței va avea puteri discreționare de a declanșa anchete în materia concurenței comerciale”, a afirmat Turcan într-o postare pe Facebook.

Potrivit deputatei PNL, este grav afectat principiul funcționării Consiliului Concurenței, atribut esențial pentru credibilitatea anchetelor desfășurate de această structură autonomă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare