Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei

Preşedintele Rusiei Vladimir Putin recunoaşte indepedenţa republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, anterior, el informându-i telefonic în legătură cu această intenţie pe preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi pe cancelarul german Olaf Scholz, cărora le-a transmis că semnează decretul de recunoaştere a celor două republici, scrie news.ro.

După şedinţa Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Putin a ţinut un discurs despre lunga istorie a Rusiei şi a fostei Republici Sovietice Socialiste Ucrainene sub conducerea comunistă în secolul al XX-lea, informează CNN.

Putin a afirmat că Rusia a fost „jefuită” când Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991.

La final, în direct, Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaştere a independenţei celor două republici separatiste, în prezenţa liderilor acestora.

„Să începem cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia, mai exact, de Rusia bolşevică, comunistă. Acest proces a început aproape imediat după revoluţia din 1917”, a spus Putin.

„Apoi, în ajunul şi după cel de-al Doilea Război Mondial, Stalin a anexat deja Ucraina la URSS şi a transferat statului ucrainean nişte pământuri care au aparţinut anterior Poloniei, României şi Ungariei”, a mai spus Putin.

„Iar în 1954, din anumite motive, Hruşciov a luat Crimeea de la Rusia şi a dat-o Ucrainei. De fapt, aşa s-a format teritoriul Ucrainei sovietice”, a completat liderul statului rus.

În continuarea caracterizării istorice a Rusiei, Putin îl critică pe fostul lider comunist Vladimir Lenin, numindu-l „autorul şi arhitectul” Ucrainei. El a spus că a „dezavantajat” Rusia.
Preşedintele rus a subliniat şi greşelile autorităţilor ucrainene din prezent, criticându-le modul de gestionare a crizelor. Astfel, el a numit evenimentele din 2014, când protestatarii l-au îndepărtat pe preşedintele pro-rus, drept o „lovitură de stat”.
Putin a mai precizat, fără să furnizeze dovezi, că Ucraina era controlată din „exterior”.

„Vladimir Putin i-a informat în legătură cu rezultatele şedinţei extinse e Cosiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, care a analizat situaţia curentă a regiunii Donbas în contextul deciziei Dumei de Stat privind recunoaşterea Republicilor Populare Doneţk şi Luhansk”, a transmis Kremlinul.

Astăzi, conducerile DPR şi LPR au făcut apeluri de recunoaştere a suveranităţii, ca urmare a agresiunii militare a autoităţilor ucrainene, bombardarea masivă a teritoriului regiunii Donbas, care are ca rezultat suferinţa populaţiei civile”, a mai transmis Kremlinul.

Potrivit aceleiaşi surse, liderii german şi francez ”şi-au exprimat dezamăgirea în  legătură cu aceasă evoluţie” şi şi-au exprimat ”disponibilitatea de a continua contactele”.

Ucraina neagă că ar avea vreun plan de a lansa o ofensivă militară împotriva regiunilor separatiste şi spune că Rusia organizează acte de agresiune pentru a justifica o incursiune.
Potrivit sursei citate, semnarea decretului reprezintă o tactică a lui Vladimir Putin, care ameninţă că va implica Rusia şi Ucraina într-un conflict militar, escaladând brusc conflictul Moscovei cu Occidentul.
Republicile separatiste revendică regiunile de est ale Ucrainei, Doneţk şi Lugansk, drept teritoriul lor, controlând în acelaşi timp doar aproximativ o treime din ele. Nu a fost imediat clar dacă Putin va recunoaşte enclavele în graniţele lor de facto sau va încerca să le extindă prin forţă.
Televiziunea de stat rusă a difuzat, luni, un videoclip cu liderii susţinuţi pro-ruşi ai republicilor separatiste din estul Ucrainei care solicitau direct preşedintelui rus Putin să le recunoască independenţa.
Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat săptămâna trecută un apel adresat preşedintelui rus Vladimir Putin în favoarea acestei recunoaşteri.

 

O recunoaştere de către Rusia a teritoriilor separatiste proruse din Donbas, în estul Ucrainei, ar constitui o ”încălcare grosolană a dreptului internaţional”, a declarat atunci secretarul de Stat american Antony Blinken.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare