marți, iunie 28, 2022

Un proiect privind violența în familie, adoptat tacit de Senat

Un proiectul de lege prin care agresorul asupra unui membru al familiei nu mai este exonerat de vină în cazul împăcării cu victima a fost adoptat luni tacit de plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Potrivit actualelor prevederi ale Codului penal, ”împăcarea înlătură răspunderea penală” în cazul violenţei asupra unui membru al familiei, iar iniţiatorii actualului proiect legislativ susţin că această posibilitate este folosită în detrimentul victimelor.

”De multe ori, victimele violenţei domestice renunţă să se ducă până la capăt demersurile juridice prin care s-ar putea proteja de violenţă. Motivele pentru acceptarea unor astfel de stări de lucruri sunt multiple, dar ele întreţin un mediu defavorabil victimelor şi care pot predispune la recidivă şi chiar la violenţă în formă continuată din partea agresorului, cu consecinţe grave şi faţă de eventualii minori din familie, care fie sunt, la rândul lor, victime ale violenţei în familie, fie sunt martori traumatizaţi”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul a fost inițiat de PNL și este susținut și de membrii celorlalte partide.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner