Radu Ștefan Oprea: Iohannis este insensibil, nepăsător, rece

stefan radu oprea

Senatorul PSD, Radu Ștefan Oprea, a scris, pe Facebook, că la întalnirea candidatului Iohannis cu reprezentanții studenților români din străinătate, șeful statului  a arătat, din nou, adevărata față a acestuia: insensibil și nepăsător la problemele reale ale oamenilor.

“Iohannis insensibil, nepăsător, rece.

Întâlnirea candidatului Iohannis cu reprezentanții studenților români din străinătate a arătat, din nou, adevărata față a acestuia: insensibil și nepăsător la problemele reale ale oamenilor.

Concret, la întrebarea unei studente referitoare la conceptul de „universal basic income” – venitul minim garantat și la posibilitatea implementării lui în România, Klaus Iohannis a răspuns „doct”:

„Excede sfera preocupărilor mele concrete”, adăugând că are nevoie de un specialist.

Îi spun atunci dlui. Iohannis că acesta este un subiect din ce în ce mai discutat în lume, inclusiv la nivel european. Este vorba de stabilirea unui venit minim garantat la nivel mondial. Această discuție a dobândit consistență în contextul schimbărilor în societate datorită dezvoltării inteligenței artificiale și a potențialei înlocuiri a oamenilor de către mașini. Nevoia unui venit minim garantat apare ca o necesitate pentru a putea asigura traiul decent pentru toți locuitorii planetei. Dezbaterea este aprinsă atât în rândul politicienilor, cât și a economiștilor sau a antreprenorilor”, se arată pe pagina de Facebook a senatorului PSD.

Social-democratul a punctat că Președintele nu este preocupat de traiul oamenilor, de ridicarea nivelului acestuia, ci acesta ignora categorii sociale.

“O simplă căutare pe google ne aduce următoarea definiție :” Venitul de bază necondiționat este un model social-politic de transfer financiar, conform căruia fiecare cetățean, indiferent de situația sa economică, primește o sumă de bani stabilită prin lege. Această sumă este aceeași pentru toată lumea și nu presupune un contraserviciu. Este pusă în discuție ca model de venit capabil să asigure existența chiar și în absența unei alte surse de venit sau ajutor social”.

Președintele nu este preocupat de traiul oamenilor, de ridicarea nivelului acestuia, ignora categorii sociale – invizibile pentru Domnia Sa.

Pe mine mă revoltă această lipsă de empatie. Neînțelegerea profundă a nevoilor reale ale cetățenilor români provine și din această negare a existenței sărăciei pentru că excede procupărilor sale concrete. Da dle. Președinte și cei care au nevoie de ajutoare sociale sau de venitul minim garantat sunt cetățeni cu drepturi egale, exact ca și cei care au „reușit” în viață adunând sașe case în condiții mai mult decât dubioase.

Acum, înțeleg mai bine criticile președintelui referitoare la politicile publice ale #PSD de creștere a salariului minim pe economie, a pensiilor sau a ajutorului social. Înțeleg că nu îi pasă, că nu simte nimic, că aceste teme exced preocupările concrete ale Domniei Sale.

Domnia Sa e bine, traiul la Cotroceni e bun, vacanțele pe măsură. Despre ceilalți nu îi pasă. Aceștia au avut probabil doar „ghinion”, a conchis ministrul.

Iohannis insensibil, nepăsător, rece.Întâlnirea candidatului Iohannis cu reprezentanții studenților români din străinătate a arătat, din nou, adevărata față a acestuia: insensibil și nepăsător la problemele reale ale oamenilor.Concret, la întrebarea unei studente referitoare la conceptul de "universal basic income" – venitul minim garantat și la posibilitatea implementării lui în România, Klaus Iohannis a răspuns "doct":"Excede sfera preocupărilor mele concrete", adăugând că are nevoie de un specialist.Îi spun atunci dlui. Iohannis că acesta este un subiect din ce în ce mai discutat în lume, inclusiv la nivel european. Este vorba de stabilirea unui venit minim garantat la nivel mondial. Această discuție a dobândit consistență în contextul schimbărilor în societate datorită dezvoltării inteligenței artificiale și a potențialei înlocuiri a oamenilor de către mașini. Nevoia unui venit minim garantat apare ca o necesitate pentru a putea asigura traiul decent pentru toți locuitorii planetei. Dezbaterea este aprinsă atât în rândul politicienilor, cât și a economiștilor sau a antreprenorilor. O simplă căutare pe google ne aduce următoarea definiție :" Venitul de bază necondiționat este un model social-politic de transfer financiar, conform căruia fiecare cetățean, indiferent de situația sa economică, primește o sumă de bani stabilită prin lege. Această sumă este aceeași pentru toată lumea și nu presupune un contraserviciu. Este pusă în discuție ca model de venit capabil să asigure existența chiar și în absența unei alte surse de venit sau ajutor social".Președintele nu este preocupat de traiul oamenilor, de ridicarea nivelului acestuia, ignora categorii sociale – invizibile pentru Domnia Sa. Pe mine mă revoltă această lipsă de empatie. Neînțelegerea profundă a nevoilor reale ale cetățenilor români provine și din această negare a existenței sărăciei pentru că excede procupărilor sale concrete. Da dle. Președinte și cei care au nevoie de ajutoare sociale sau de venitul minim garantat sunt cetățeni cu drepturi egale, exact ca și cei care au "reușit" în viață adunând sașe case în condiții mai mult decât dubioase.Acum, înțeleg mai bine criticile președintelui referitoare la politicile publice ale #PSD de creștere a salariului minim pe economie, a pensiilor sau a ajutorului social. Înțeleg că nu îi pasă, că nu simte nimic, că aceste teme exced preocupările concrete ale Domniei Sale.Domnia Sa e bine, traiul la Cotroceni e bun, vacanțele pe măsură. Despre ceilalți nu îi pasă. Aceștia au avut probabil doar "ghinion".

Publicată de Stefan Radu Oprea pe Miercuri, 11 septembrie 2019