Rafila: În România mor în jur de 1.700 de persoane pe an din cauza infecţiilor intraspitaliceşti

În urma deceselor înregistrate la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, Nicolae Ciucă a solicitat un raport privind infecțiile nosocomiale din spitale, raport pe care Ministrul Rafila a anunțat, în cadrul unei conferințe pe care a susținut-o marți, că l-a finalizat, informează Libertatea, conform r3media.ro.

„România în momentul de faţă raportează, după o evoluţie crescătoare, 1% din totalul cazurilor externate ca fiind infecţii asociate asistenţei medicale. Media la nivel european este de 7%. Noi am crescut de la 0,2% la 1%”, a spus ministrul Rafila

Potrivit ministrului sănătăţii, la nivelul UE sunt în fiecare an 37.000 de decese provocate de infecțiile nosocomiale, iar „numărul deceselor parțial asociate infecțiilor e de cel puțin 3 ori mai mare.” „România are circa 5% din populaţia Uniunii Europene şi, dacă ar fi să extrapolăm aceste cifre la nivelul ţării noastre, am vedea că şi în România numărul de decese care ar putea să fie atribuite infecţiilor asociate asistenţei medicale în mod real ar fi probabil de circa 1.700 care s-ar înregistra la nivelul unui an în România”, a continuat ministrul.

În cadrul aceleiași conferințe, Rafila a ținut să menționeze faptul că raportarea infecțiilor nosocomiale este foarte importantă pentru că eliminarea lor nu este posibilă nicăieri în lume.

„Trebuie să ne hotărâm ce dorim: dorim să știm realitatea, să profesionalizăm acest lucru (…) sau ne dorim modelul demagogiei? Atunci putem schimba zilnic manageri de spitale, miniștri pentru că zilnic, conform estimării, sunt în România 5 decese. Eu personal m-aș duce la un spital la care managerul raportează 5-6% infecții, chiar și decese, decât la unul care raportează zero. E un spital în București care zice: domle, noi de 11 ani nu avem niciun caz. Eu nu cred acest lucru”, a adăugat Alexandru Rafila.

Referitor la același subiect, potrivit Epoch times Romania, deputatul USR Emanuel Ungureanu s-a prezentat, marţi, la Tribunalul Bucureşti pentru a înregistra o plângere în contencios-administrativ împotriva ministrului Alexandru Rafila şi a Ministerului Sănătăţii.

Motivul plângerii se datorează refuzului Ministerului Sănătăţii de a elabora norme pentru Legea “Stop infecţiilor nosocomiale în spitale!”

“Plângere în contencios administrativ împotriva lui Rafila şi a Ministerului Sănătăţii! Rafila şi funcţionarii leneşi şi incompetenţi din Ministerul Sănătăţii nu fac norme de aplicare la legile pe care le votăm în Parlament. Legi care ar putea salva mii de vieţi! De aceea, mor mulţi cetăţeni ai României în spitale, cu zile, infectaţi de bacterii ucigaşe!

Astăzi, aşa cum am promis, am solicitat judecătorilor Tribunalului Bucureşti să îl oblige pe Rafila şi Ministerul Sănătăţii să îmi răspundă URGENT la 8 întrebări pe care le-am adresat oficial Ministerului Sănătăţii cu privire la întârzierea realizării normelor pentru Legea pentru combaterea infecţiilor nosocomiale dar şi întrebări cu privire la contractul de consultanţă cu OMS de 21 de milioane de euro încheiat în condiţii dubioase de Rafila cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii cu care a avut o relaţie de colaborare directă timp de 8 ani!

Dacă în 7 zile de la această plângere în contencios administrativ, Rafila şi funcţionarii din Ministerul Sănătăţii nu vor face normele de aplicare la Legea de Combatere a Infecţiilor Nosocomiale, îi voi trimite pe mâna procurorilor DNA în baza articolului 297 din Codul Penal!”, a declarat Emanuel Ungureanu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare