Senat: A fost introdusă obligativitatea ascultării de către instanţă a minorului care a împlinit 10 ani

Senatul, reunit miercuri în plen, a modificat Legea privind aplicarea Convenţiei asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii, fiind introdusă obligativitatea ascultării de către instanţă a minorului care a împlinit 10 ani.

Prin proiectul de act normativ, iniţiat de Guvern, se aduc clarificări în privinţa autorităţilor implicate în procedura de înapoiere, respectiv a exercitării dreptului de vizitare. Ajutorul judiciar gratuit sub forma unui avocat este acordat numai de Baroul Bucureşti, iar în faza executării silite instanţa competentă să acorde ajutorul public judiciar este instanţa de executare.

Pentru cererile privind privind exercitarea dreptului de vizitare prin deplasarea minorului în afara teritoriului României formulate în aplicarea articolului 21 din Convenţie competenţa este stabilită potrivit dreptului comun.

În cauzele având ca obiect soluţionarea cererilor de înapoiere a unui copil aflat pe teritoriul României şi care a împlinit 10 ani, conform noilor prevederi, acesta are dreptul de a fi ascultat, fiind obligatorie ascultarea sa de către instanţă.

„Poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă instanţa consideră acest lucru necesar pentru soluţionarea cauzei. Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere şi a primi orice informaţie, potrivit cu vârsta sa, de a-şi exprima opinia şi de a fi informat asupra consecinţelor pe care le poate avea aceasta dacă este respectată, precum şi asupra consecinţelor oricărei decizii care îl priveşte. Orice copil poate cere să fie ascultat. Respingerea cererii de către instanţă trebuie motivată. Opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare în raport cu vârsta şi cu gradul său de maturitate”, stipulează modificările adoptate miercuri de plenul Senatului.

Un alt element de noutate este posibilitatea instanţei „de a lua lua prin încheiere măsuri pentru asigurarea contactului între copil şi persoana care solicită înapoierea copilului, ţinând seama de interesul superior al copilului”.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 369/2004 privind aplicarea Convenţiei asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii, adoptate la Haga la 25 octombrie 1980, la care România a aderat prin Legea nr.100/1992.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare