Traian Băsescu, la Chișinău: Numai unirea cu România va aduce Rep. Moldova în UE

Basescu

Fostul șef de stat, Traian Băsescu a anunțat, duminică la Chișinău, la lansarea ofertei electorale a PMP pentru Parlamentul European, că numai unirea cu România va aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană și va scoate țara „dintr-o zonă gri”.

„Unire, unire. O facem. Să știți că este o bucurie să mergi în adunări și să se strige «unire». Înseamnă că ești identificat cu acest ideal, și alături de Eugen Tomac, este probabil idealul nostru ca oameni politici, și îl vom menține până când unirea se va întâmpla, pentru că popoarelor nu reușete să li se opună nimeni până la capăt. Nici măcar obtuzitatea oamenilor politici la un moment dat nu poate să blocheze pentru totdeauna un ideal al unei națiuni. Iar basarabenii sunt parte integrantă a poporului român și cu sau fără voia altor oameni politici, unirea se va produce. Sincer, intenția mea să fac în această întâlnire ceea ce fac și în România, adică să explic celor cu care mă întâlnesc ce este UE. Hotarul UE e trasat pe Prut. Republica Moldova nu va fi invitată în următorii 50 de ani să fie membră a UE ca stat, de aceea v-o spun deschis aici – numai unirea cu România aduce Republica Moldova în UE și numai prezența în UE scoate țara dintr-o zonă gri. Rămân frații noștri ucrainieni. E destul. Nu ne mai băgăm și noi în zona gri. Numai așa o poate duce în UE unde măcar ai perspectiva prosperității și o poate așeza în zona de securitate, în NATO”, a afirmat Traian Băsescu.

Traian Băsescu i-a dat și un sfat lui Klaus Iohannis: să asigure siguranța Republicii Moldova în contextul tensiunilor pe plan extern.

„Dacă într-o noapte visează urât Putin ce poate face singură Republica Moldova? Deci apelul meu nu este unul demagogic. Dacă aș fi șef de stat nu aș avea somn cu Republica Moldova, nu aș avea somn pentru că țara nu are securitatea asigurată. Faptul că scrie în Constituție că suntem neutrii nu impresionează pe nimeni în ziua de azi, mai ales că știm foarte bine că atunci când întrebi cu cine se învecinează Federația Rusă, răspunsul este «cu cine vrea ea». Misiunea pe care ne-o asumăm ca europarlamentari, noi PMP, este să contribuim de la Bruxelles la procesul de reunificare a țării. Sigur România rămâne principalul jucător din acest punct de vedere, trebuie să accelereze procesul de acordare a vizelor, să mai simplifice la legea cetățeniei”, a conchis fostul șef de stat.