UE și membrii Organizației Mondiale a Comerțului, acord de simplificare a comerțului cu servicii

Un grup de 67 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), inclusiv UE, au încheiat săptămâna aceasta negocierile cu privire la un acord istoric vizând să reducă formalitățile administrative în comerțul cu servicii.

Așa-numita inițiativă comună privind reglementarea internă în domeniul serviciilor va simplifica reglementările inutil de complicate și va reduce obstacolele procedurale cu care se confruntă în special IMM-urile. Acest acord va contribui la reducerea costurilor comerțului mondial cu servicii cu peste 150 miliarde USD în fiecare an.

El reprezintă primul rezultat al OMC în domeniul comerțului cu servicii într-o perioadă foarte lungă de timp. Bunele practici de reglementare sunt esențiale pentru funcționarea economiei actuale. Normele clare privind transparența și autorizarea în domeniul serviciilor convenite în cadrul acestei inițiative vor facilita în mod semnificativ comerțul cu servicii, în special în ceea ce privește întreprinderile mici și mijlocii care nu dispun de aceleași resurse și experiență pentru a face față procedurilor complexe ca și concurenții lor mai mari.

În plus, acordul va ajuta UE în ceea ce privește agenda digitală, dat fiind că sectoare precum telecomunicațiile, serviciile informatice, ingineria și serviciile bancare comerciale vor beneficia de pe urma lui. Este, de asemenea, pentru prima dată când un text al OMC include o dispoziție obligatorie privind nediscriminarea între bărbați și femei.

Serviciile reprezintă sectorul cel mai important al economiei de astăzi și, totodată, sectorul care cunoaște cea mai rapidă creștere, însă normele și procedurile complicate au limitat în mod considerabil volumul comerțului cu servicii. Această inițiativă va armoniza cerințele și procedurile în materie de calificare, standardele tehnice, cerințele de autorizare și procedurile aplicabile prestatorilor de servicii.

Etapele următoare

Membrii OMC care participă la această inițiativă își vor asuma, până la sfârșitul anului 2022, angajamente specifice vizând să faciliteze comerțul cu servicii pe piețele lor, de exemplu prin simplificarea procedurilor de autorizare sau prin garantarea transparenței. Adoptarea și punerea în aplicare a normelor documentului de referință va reduce în mod substanțial costurile comerciale pentru furnizorii de servicii și, prin urmare, va ajuta sectorul în redresarea sa în urma pandemiei de COVID-19. Este un sector în care femeile antreprenoare joacă adesea un rol important. Documentul de referință recunoaște acest rol prin asigurarea nediscriminării între bărbați și femei în procedurile de autorizare. Aceasta este prima normă de acest tip stabilită în cadrul OMC.

Aceste noi angajamente vor fi incluse pe lista de angajamente specifice a fiecărui membru în cadrul GATS. Fiecare membru al OMC are o astfel de listă de angajamente specifice transmisă la OMC; listele formează ansamblul complet de angajamente asumate de membrii OMC pentru a permite furnizorilor străini de servicii accesul pe piețele lor. Noile angajamente asumate în cadrul acestei inițiative se vor aplica furnizorilor de servicii din orice alt membru al OMC, pe baza principiului națiunii celei mai favorizate.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare