Utilizarea țigărilor electronice poate ajuta fumătorii cu probleme cardiace. Iată ce spun cercetătorii

Noi studii realizate la Universitatea din Dundee arată că trecerea de la țigările tradiționale la cele electronice poate fi de ajutor în cazul fumătorilor care au probleme cardiace. Se pare că impactul trecerii se poate vedea chiar foarte rapid, în decurs de câteva săptămâni.

Fumatul și afecțiunile cardiovasculare

Conform British Heart Foundation, renunțarea la fumat este una dintre cele mai importante acțiuni pentru prevenirea și ameliorarea problemelor cardiovasculare la nivel mondial. Țigările tradiționale conțin numeroase substanțe toxice care se pot depozita pe artere și pot produce blocaje sau pot înfunda vasele de circulație, acestea ducând la accidente vasculare sau infarct. Fumatul dublează riscul de accident vascular cerebral în cazul persoanelor care suferă deja de diverse afecțiuni cardiovasculare.

Se pare că numărul vaperilor a crescut vertiginos în ultimii ani, în Marea Britanie întregistrându-se o creștere de 55% din 2013 până în 2015. În UK și Statele Unite al Americii un procent de 9% dintre fumători a făcut trecerea de la țigările normale la dispozitivele de vape pentru a fi în siguranță în ceea ce privește bolile cardiovasculare.

Cum pot ajuta țigările electronice – ce a confirmat studiul

Studiul realizat la Universitatea din Dundee s-a desfășurat pe o perioadă de o lună și a avut 114 subiecți fumători. Aceștia au demonstrat că doar prin trecerea de la țigările normale la cele electronice au putut reduce riscul de accident vascular cerebral și infarct.

Echipa de cercetători a ținut să sublinieze faptul că țigările electronice nu sunt mai sigure, iar studiul nu a vizat acest aspect, însă acestea sunt benefice în cazul fumătorilor cu probleme de ordin cardiologic.

Subiecții au fost persoane fumătoare cu vârste peste 18 ani care fumează mai mult de 15 țigări pe zi și care sunt fumători de mai mult de 2 ani. Acestora le-au fost analizate vasele de sânge la începutul și la finalul experimentului, după ce au făcut trecerea de la țigările normale la dispozitivele electronice de vapat. Aceștia nu au avut niciun diagnostic pus la începutul experimentului. Echipa de cercetători a măsurat “dilatarea de flux mediată”, cea care măsoară capacitatea de dilatare a pe care pereții arterei o au atunci când sângele trece prin aceasta. O arteră sănătoasă are pereți ce se pot dilata mai mult, în timp ce o arteră afectată are pereți rigizi, ceea ce va crește riscul de infarct sau de accident vascular cerebral.

Un nefumător are un scor al dilatării de 7.7%, în timp ce un fumător are un scor de 5.5%. După trecerea la țigările electronice, scorul de dilatare al fumătorilor a crescut la un procent de 6.7%, ceea ce înseamnă că îmbunătățirea nu numai că a fost vizibilă, ci a avut loc într-o perioadă de doar câteva săptămâni de la începerea studiului.

Se pare că utilizarea țigărilor electronice în schimbul celor normale poate scădea cu până la 13% riscul afecțiunilor cardiovasculare primare. În plus, studiul a demonstrat că efectele benefice sunt mult mai vizibile în rândul femeilor decât în rândul bărbaților.

“Vasele lor sanguine nu își revin în totalitate, însă este vizibilă o îmbunătățire semnificativă chiar după o lună”, spune profesorul Jacob George, unul dintre autorii studiului.

Posibile concesii în ceea ce privește țigările electronice

Deși efectele pozitive ale acestora sunt demonstrate, nu poate fi ignorat efectul țigărilor electronice pe termen lung. Fiind dispozitive de dată relativ recente, acestea nu pot fi utilizate fără a lua în considerare eventualele riscuri.

Echipa de cercetători atrage atenția asupra faptului că utilizatorii de țigări electronice nu au un scor normal al dilatării, ci doar un scor îmbunătățit în comparație cu cel al fumătorilor obișnuiți.

Cu siguranță țigările electronice și lichidele conținute de acestea sunt mai puțin nocive în ceea ce privește afecțiunile caridovasculare întrucât nivelul de emisii ale substanțelor nocive este mult mai mic spre deosebire de cel al țigărilor obișnuite, însă rezultatul studiului rămâne unul profund intuitiv din cauza alegerii întâmplătoare a subiecților, spune profesorul John Britton, director al centrului de studii dedicate alcoolului și tutunului din Marea Britanie.

În plus, mai multe studii realizate în Marea Britanie arată că țigările electronice pot fi cu până la 95% mai puțin nocive decât țigările obișnuite, iar fumătorii sunt sfătuiți să treacă la utilizarea dispozitivelor de vape. Cu toate acestea, țigările electronice nu sunt dispozitive care pot fi utilizate de către nefumători. Acestea pot fi nocive, iar scopul lor nu este încurajarea, ci renunțarea la fumat, una dintre cele mai bune acțiuni pe care orice fumător le paote face pentru a-și proteja sănătatea.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare