VIDEO reportaj / O carte cu texte scrise de Adrian Năstase din închisoare a văzut lumina tiparului – „Războiul lui Onoda – Blog ‘n Roll vol.8”

O carte cu texte scrise de fostul premier Adrian Năstase în anii 2014 – 2015, „într-o perioadă dureroasă” din viaţa lui, a fost lansată miercuri seara, la Fundaţia Titulescu, în prezenţa autorului şi a numeroşi participanţi – reprezentanţi ai mediului politic, diplomatic, cultural.

Adrian Năstase a mărturisit cu emoţie că această carte, intitulată „Războiul lui Onoda – Blog ‘n Roll vol.8”, este rezultatul unei perioade dramatice a vieţii sale, perioadă în care nu s-au întâmplat totuşi doar lucruri rele, pentru că şi-a schimbat viziunea despre viitor, dar şi-a redescoperit  familia şi prietenii.Războiul lui Onoda - Blog ‘n Roll vol.8 lansare

„Este un jurnal de front, este de fapt o modalitate prin care am vrut doar să mă ţin eu însumi la curent cu ceea ce se întâmpla cu mine dar şi cu cei din afară „, a spus Năstase.

El a povestit publicului de ce cartea se cheamă – Războiul lui Onoda.

Războiul lui Onoda - Blog ‘n Roll vol.8„Hiroo Onoda este un ofiţer al armatei imperiale japoneze care a rămas în tranşee, în insula Filipine timp de 29 de ani, refuzând să creadă că Al Doilea Război Mondial se încheiase, şi şi-a dus mai departe propriul război.

El a murit în 2014 în Japonia, la vârsta de 91 de ani. Chiar dacă uneori pare că războiul s-a încheiat, el de fapt continuă, pacea nu este întotdeauna cea pe care o aşteptăm, ea poate să genereze noi războaie, şi atunci trebuie să fin conştienţi că rămânerea în tranşee reprezintă chiar viaţa noastră care este o permanentă luptă. De aici metafora pe care am gândit-o pentru acest volum”.

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a spus că această carte a fost scrisă când Adrian Năstase făcea o „călătorie în centrul pământului”.

Lansare carte Războiul lui Onoda - Blog ‘n Roll vol.8Roşca Sănescu a povestit că, în urmă cu patru ani, „a avut cinstea” de a face o documentare la faţa locului, adică la puşcărie, pentru a vedea în ce condiţii a scris cartea Adrian Năstase.

„Cartea aceasta înseamnă multă suferinţă adunată, este culmea suferinţei care era în sufletul unui om şi care s-a detaşat de suferinţă, astfel încât a ieşit întărit. De atunci s-a tot întărit, de atunci şi imaginea lui a fost reinventată, este astăzi mult mai bună decât era ieri. Mulţi din PSD îl aşează pe acest om pe un piedestal care văd că e din ce în ce mai sus. Acest om a ieşit mult mai puternic de acolo de unde a ieşit. Şi cred că are foarte multe de dat societăţii în viitor, altceva decât însemnări pe blog care, sigur, au succes”, a spus acesta.

  • Roşca Stănescu a amintit că a fost coleg cu Adrian Năstase la Liceul Sfântul Sava, acesta având „10 pe linie”, la fel şi la facultate.

Evocând spectaculoasa carieră a fostului ministru de externe şi premier, jurnalistul a arătat că totuşi acesta a făcut şi greşeli ca lider al PSD:

„A făcut o tentativă de reformare a acestui partid, de modernizare a lui, dar cred că într-un moment inadecvat şi prea repede şi poate alegând pentru această operaţiune un om nu tocmai potrivit. Şi astfel s-a născut baroniada. Baroniada, aşa cum a fost ea condusă, a făcut atunci mai mult rău partidului decât bine. Nu vreau să vă spun aici ce am auzit acum jumătate de oră în cabinetul d-lui Năstase, dar cert e că a învăţat. N-a avut întotdeauna mână bună la oameni, l-a inventat pe Micul Titulescu şi a adus practic în final o dronă la vârful statului român”, a spus Sorin Roşca Stănescu.

Vizibil emoţionat, Codrin Ştefănescu, secretar general al PSD, a vorbit despre cumplita perioadă în care „omul de stat Adrian Năstase a fost executat de un sistem odios”.

Ştefănescu a povestit cum a văzut în sala de judecată cu ochii lui „un proces bolşevic”, şi a povestit de asemenea cum a fost dat afară sub ochii uimiţi ai presei „siderate”, de către judecătorul Ionuţ Matei, pentru că privirea lui „sfida onorata instanţă”.

Ştefănescu a mai spus că, odată dat drept exemplu Adrian Năstase, „sistemul odios” a executat toate elitele ţării şi, „în mod unic pe planetă”, i-a interzis acestuia până şi dreptul la vot.

„Cartea asta este scrisă cu foarte multe lacrimi din partea noastră. Nu ştiu dacă Adrian Năstase a plâns în perioada aia, dar noi am plâns foarte mult, unii de umilinţă, alţii de furie.

Pe vremea aceea sistemul nu mi-a permis nici măcar să-i fac o vizită la penitenciar, şi a trebuit ca familia să renunţe la o vizită În perioada aceea erau voci în Europa siderate, considerau că este halucinant ce se întâmplă la noi (…) Este ţara în care imposibilul s-a produs. (…) Pentru partidul din care fac parte Adrian Năstase rămâne un model”, a adăugat el.

codrin stefanescu nastase lansare carteCodrin Ştefănescu a avut şi un mesaj: „Toţi călăii ăştia vor răspunde în faţa legii!”.   

Senatorul PSD Şerban Nicolae a mărturisit că, în anii 90, el l-a avut drept model politic pe Adrian Năstase şi nu pe Ion Iliescu, aşa cum se credea, admirându-l pentru că a devenit ministru de externe la doar 40 de ani, pentru excelenta prestaţie politică avută în fiecare funcţie ulterioară, dar şi pentru „şarmul său”.

În final, Adrian Năstase le-a mulţumit prietenilor care s-au aflat alături de el la acest emoţionant eveniment.

„Politica înseamnă şi suflet, nu doar creier. Şi caracter!”, a arătat fostul premier.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare