miercuri, decembrie 6, 2023

Viena îl contrazice pe Bode: „În ultimele săptămâni, ministrul Karner i-a explicat dlui Bode că Austria nu poate vota aderarea României la Schengen”

Cu o săptămână și jumătate înainte de votul decisiv din Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles, prezent la Viena, ministrul Lucian Bode spunea că ministrul de interne Karner „m-a asigurat că declarațiile pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României”. Într-un răspuns oferit Libertatea, Ministerul austriac de Interne a spus, luni dimineață, că la întâlnirile din ultimele săptămâni „dintre ministrul Karner și ministrul Bode, ministrul Karner a explicat că, în prezent, Austria nu poate vota în favoarea aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen”, scrie libertatea.ro.

Pe 23 noiembrie, la cinci zile după ce ministrul austriac de interne Gerhard Karner s-a pronunțat împotriva extinderii spațiului Schengen, ministrul român Lucian Bode a fost la Viena, unde s-a întâlnit cu omologul său, și de unde s-a întors cu o declarație optimistă.  „Omologul meu m-a asigurat în mai multe rânduri că ultimele declaraţii pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acţiune urgentă în privinţa gestionării provocărilor migraţioniste care afectează Austria”, a punctat Bode. Libertatea a întrebat Ministerul de Interne de la Viena dacă Gerhard Karner i-a oferit lui Bode o asigurare privind aderarea României la Schengen. Sau dacă i-a comunicat, în schimb, preocupările.

„În ultimele săptămâni au avut loc mai multe întâlniri între ministrul Karner și ministrul Bode. Ministrul Karner a explicat că, în prezent, Austria nu poate vota în favoarea aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen din cauza situației actuale a spațiului Schengen”, a precizat Ministerul austriac de Interne. „Din punctul de vedere al Austriei, acest punct de pe ordinea de zi ar fi trebuit să fie retras de pe ordinea de zi JAI”.

În răspunsul pentru Libertatea, ministerul austriac mai spune că aderarea României și Bulgariei nu ar fi trebuit să fie pusă pe ordinea Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie și vorbește despre un alt termen posibil pentru decizie: sfârșitul anului viitor.

„Din punctul de vedere al Austriei, acest punct de pe ordinea de zi ar fi trebuit să fie retras de pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului JAI din 8 decembrie și ar fi trebuit să se convină să se ia decizia într-o etapă ulterioară (de exemplu, în toamna anului 2023)”, a precizat ministerul.

Într-o altă declarație oferită tot luni publicului Libertatea, Ministerul de Interne austriac și-a întărit vetoul pentru aderarea României și a Bulgariei, despre care a susținut că „sunt supuse unei presiuni migratorii tot mai ridicate”, și a subliniat o serie de condiții pentru a debloca situația.

Austria vrea ca migranții să își înregistreze procedurile de azil la frontiera UE și dorește, de asemenea, o procedură mai simplă pentru returnarea acestora în țările de origine. România și Bulgaria au nevoie de sprijin „pentru combaterea traficului de persoane și pentru crearea unei infrastructuri de protecție a frontierelor externe”, au spus autoritățile austriece. În cele din urmă, România a insistat ca votul din Consiliul JAI să aibă loc, iar Austria a blocat, așa cum anunțase deja, aderarea României și a Bulgariei. Olanda a blocat și ea aderarea ambelor țări, care sunt luate la pachet, chiar dacă a specificat în mod clar că votul ei „contra” vizează doar Bulgaria.  Viena a susținut că România și Bulgaria sunt rute de migrație tot mai folosite, o afirmație care a fost respinsă ferm de oficialii de la București și care nu este dovedită de datele agenției UE pentru frontiere, Frontex.  În vreme ce a subliniat că nu poate vota pentru extinderea unui „Schengen nefuncțional”, Viena a votat totuși pentru aderarea Croației la spațiul fără frontiere interne, în ciuda faptului că mulți dintre migranții care ajung în Austria trec prin Croația.

Într-o scrisoare deschisă adresată lui Karner și publicată azi pe pagina sa de Facebook, ministrul Lucian Bode îi aduce omologului său acuzații dure.  „În întrevederea noastră din luna ianuarie (2022) m-ați asigurat de susținerea Austriei pentru aderarea la spațiul Schengen, iar în cadrul Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București (15-16 noiembrie 2022), Austria și-a dat acordul pe o declarație comună în care toți membrii salutau susținerea aderării României la spațiul Schengen”, a spus Bode. „Nimeni nu a putut înțelege ce s-a întâmplat în două zile, de ce v-ați schimbat fundamental poziția, în condițiile în care nu apăruse niciun element nou. Ați tratat românii și România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie și ilogică. Îmi pare rău să vă spun, dar modul acesta de conduită și acțiune nu este adecvat pentru niciun om politic al Uniunii Europene”, a spus Bode.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner