Viitorul Europei: o nouă adunare plenară a conferinței dedicată propunerilor cetățenilor

Adunarea plenară, la care au fost prezenți inclusiv cetățeni și parlamentari ucraineni, a consacrat o a doua sesiune plenară bilanțului recomandărilor formulate de grupurile de dezbatere ale cetățenilor în cadrul conferinței.

Adunarea plenară a conferinței a trecut în revistă cele 88 de recomandări formulate de grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni pe temele „UE în lume/Migrație” și „O economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă/Educație, cultură, tineret, sport/Transformarea digitală”, precum și recomandările conexe ale grupurilor naționale de dezbatere ale cetățenilor. Invadarea Ucrainei de către Putin și reacția UE la această situație au ocupat un loc important în dezbaterile tematice din acest weekend.

În cadrul dezbaterii pe tema „UE în lume”, au luat cuvântul reprezentanți ai refugiaților care au părăsit Ucraina din cauza războiului, parlamentari din Rada Supremă a Ucrainei și reprezentanți ai asociației PromoUkraina, care și-au făcut cunoscute opiniile. Au participat, de asemenea, reprezentanți din Balcanii de Vest. Puteți urmări discursurile înregistrate aici.

Secvențe din sesiunea plenară a conferinței sunt disponibile pe site-ul EbS. Toate

Copreședinții Comitetului executiv al Conferinței:

Guy Verhofstadt (Parlamentul European) a declarat:Evenimentele dramatice din Ucraina creează pe întreg teritoriul Uniunii noastre Europene adevărate unde de șoc, care s-au simțit din plin și pe parcursul dezbaterilor din această adunare plenară. Va trebui ca acest lucru să se reflecte în concluziile conferinței. Este clar că viitorul va fi diferit de ceea ce ne-am fi putut imagina chiar și acum câteva săptămâni. Va fi deci necesar ca Europa să se schimbe, pentru a face față acestui viitor și noii ordini mondiale care se întrevede.

Clément Beaune (președinția franceză a Consiliului) a comentat:Am primit toate recomandările formulate de cetățenii europeni. Adunarea plenară a conferinței trebuie să înceapă să lucreze la transpunerea lor în propuneri concrete. Având în vedere evenimentele dramatice care au loc pe continentul nostru, reformarea și consolidarea Uniunii noastre sunt imperative.

Dubravka Šuica (vicepreședintă a Comisiei Europene) a declarat: „În timp ce noi suntem angajați într-un exercițiu care ne apropie de cetățeni, Putin lansează o acțiune militară împotriva cetățenilor ucraineni care și-au exprimat aspirațiile europene. Acesta este un atac la adresa valorilor noastre și a modului nostru de viață. Calitatea de european înseamnă că faceți parte dintr-un proiect unic, care le permite tuturor să își valorifice întregul potențial și să își exercite drepturile. Iată de ce, acum, în aceste circumstanțe teribile, conferința este mai importantă și mai necesară ca niciodată.”

Etapele următoare

În perioada 25-26 martie, adunarea plenară a conferinței va lucra la propunerile sale, care se vor baza pe recomandările grupurilor de dezbatere ale cetățenilor europeni și pe cele ale grupurilor de dezbatere de la nivel național, pe contribuțiile colectate prin platforma digitală multilingvă și pe dezbaterile din cadrul adunării plenare a conferinței și al grupurilor de lucru, organizate pe teme.

Context

Recomandările grupului de dezbatere pe tema „UE în lume/Migrație”, adoptate în cadrul reuniunii sale finale de la Maastricht (Țările de Jos) din februarie, sunt disponibile aici. Recomandările grupului de dezbatere cu privire la „O economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă/Educație, cultură, tineret, sport/Transformarea digitală”, care au fost finalizate la Dublin (Irlanda) în februarie, pot fi găsite aici. În fiecare grup de dezbatere al cetățenilor europeni s-au reunit (față în față și la distanță) circa 200 de europeni cu vârste diferite, din medii diverse, provenind din toate statele membre, pentru a discuta și a adopta recomandări cu privire la provocările prezente și viitoare pe care le întâmpină Europa.

Adunarea plenară a conferinței este compusă din reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului, ai Comisiei Europene, ai parlamentelor naționale și ai cetățenilor. Participă, de asemenea, reprezentanți ai Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social, partenerii sociali și reprezentanți ai societății civile. Pe bază de consens, adunarea plenară își va prezenta propunerile Comitetului executiv, pentru ca acesta să elaboreze concluziile finale ale conferinței în deplină colaborare cu adunarea plenară și respectând principiul transparenței.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare