Viorica Dăncilă: OUG 114 se modifică în urma unui consens cu părțile implicate

dancila sedinta guvern 19 martie

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat vineri, în ședința de Guvern, că Executivul va adopta proiectul pentru modificarea OUG 114/2018 fiscală, OUG 50/2016 și OUG 52/2016, în baza unui consens cu părțile implicare,

„În consens cu părțile implicate și pe baza principiilor agreate cu BNR, azi modificăm OUG 114.2018, OUG 50/2010 și OUG 5 din 2016. Indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor contractate de populație. În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcție de creditele acordate sectorului nefinanciar și ajustarea dobânzilor la credite și depozite. Taxa va fi calculată de fiecare instituție bancară cu regularizarea. Termenul de regularizare a acesteia este 25 august”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern de vineri.

În ceea ce privește Pilonul II de pensii, premierul a spus că se prorogă aplicarea reglementărilor privind cerintele pentru capitalul social pentru administratorii fondurilor de pensii.

„Legat de Pilonul II de pensii au avut loc discuții cu acționarii. Se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerințelor de capital pentru administratorii fondurilor de pensii. După 1 iunie 2019 cotele de capital obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019. În domeniul energiei am adus modificări prin introducerea posibilității de a se realiza acest lucru. Reducerea costurilor de încălzire a populației, scutirea de la plata de 2% pe cifra de afaceri și asigurarea producției de energie în scutirea de la plata de 2% pe cifra de afaceri. Suspendarea până la 1 decembrie 2019 a sancțiunilor pentru disciplina în rețelele de comunicații”, a adăugat Dăncilă.