Ziua Europeană a Limbilor, celebrată de Institutul Cultural Român şi de reprezentanţele sale din străinătate

Ziua Europeană a Limbilor, sărbătorită anual pe 26 septembrie, va fi celebrată de Institutul Cultural Român şi de reprezentanţele sale din străinătate printr-o serie de evenimente organizate la Bruxelles, Budapesta, Chişinău, Madrid, Praga, Stockholm, Veneţia.

Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES de ICR, sunt programate următoarele evenimente:

* ICR Bruxelles susţine participarea a poetei Alina Purcaru la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului european Transpoesie, organizat de clusterul EUNIC Bruxelles, în perioada 26 – 30 septembrie, precum şi a scriitoarelor Simona Antonescu şi Tatiana Niculescu la cea de-a X-a ediţie a Festivalului „Terres mythiques”, desfăşurat în perioada 22 – 26 septembrie, în colaborare cu Asociaţia EuropaNova, Bruxelles.

* ICR Budapesta participă, marţi, la European Language Cocktail Bar (ELCB), cu stand propriu, unde sunt organizate jocuri interactive lingvistice pentru toţi cei care doresc să facă cunoştinţă cu limba română sau să-şi testeze cunoştinţele. Evenimentul are loc în clădirea centrală a Universităţii din Debrecen, după recenta ediţie de la Budapesta, de pe 15 septembrie, la sediul Institutului Italian de Cultură, la care au participat peste 1.000 de persoane. Proiectul este susţinut de Reprezentanţa Comisiei Europene din Budapesta.

* ICR Chişinău şi membrii Clusterului EUNIC Moldova organizează marţi o serie de evenimente – prof. univ. dr. Bernd Rueschoff (Universitatea Duisburg-Essen, Germania) susţine sesiunea de formare continuă pentru profesorii de limbi străine cu tema „Proiecte creative la lecţiile de limbi străine: o prezentare a metodologiei şi exemple practice”, fiind prezentată şi lecţia de limba română susţinută de Liuba Petrenco, profesoară de limba română, doctor în pedagogie, conferenţiar universitar la Catedra Limbă şi Comunicare de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. În acelaşi cadru au loc o serie de sesiuni interactive pentru elevi.

* ICR Madrid desfăşoară marţi, la sediu, mini-cursuri demonstrative în nouă limbi europene (română, franceză, cehă, finlandeză, germană, slovenă, estoniană, maghiară şi italiană), unde participanţii au posibilitatea de a asculta şi conversa timp de cinci minute în cât mai multe dintre aceste limbi. De asemenea, la sediul ICR Madrid se desfăşoară un atelier de poveşti pentru copii între 5 şi 12 ani, cu un expert care va realiza o lectură dramatizată şi o activitate practică de ilustrare a poveştilor. Cu această ocazie se va lansa concursul de desene organizat de EUNIC Madrid pentru a celebra Ziua Bibliotecilor (24 octombrie).

* Reprezentanţa Comisiei Europene în Republica Cehă, clusterul EUNIC Praga şi Universitatea Carolină din Praga organizează marţi, cursuri de limbă intitulate „SPEAK – DATINGË”, care se vor desfăşura la Campusul Hybernska din Praga. ICR Praga va promova limba română cu sprijinul profesoarei şi traducătoarei Jarmila Horakova din cadrul Catedrei de Limba Română de la Universitatea Carolină, care va susţine cursuri individuale.

* Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită marţi şi la Stockholm, la Casa Europa/Europahuset, în cadrul unui eveniment care se desfăşoară sub forma unei cafenele a limbilor străine. Vor participa aproximativ 600 de elevi cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani. Cafeneaua limbilor străine oferă cursuri scurte în peste 20 de limbi europene, printre care română, estonă, franceză, islandeză. Evenimentul, care marchează importanţa comunicării şi a limbilor străine, este organizat de către Reprezentanţa Comisiei Europene în Suedia, în colaborare cu institute culturale europene şi alte organe naţionale din domeniul culturii.

* Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia se alătură iniţiativei clusterului EUNIC Milano de a difuza marţi, pe reţelele de socializare, un grupaj cu cele mai cunoscute poezii pentru copii de vârste preşcolare şi şcolare, în limbile originale, cu traducere în limba italiană. Cu acest prilej, va fi prezentată poezia „Somnoroase Păsărele” de Mihai Eminescu, una dintre cele mai îndrăgite atât de cei mici, cât şi de părinţi şi bunici, însoţită de traducere în limba italiană de Daniel D. Marin.

Alte manifestări dedicate Zilei Europene a Limbilor au fost organizate de Institutul Cultural Român, în cursul săptămânii trecute, la sediul central din Bucureşti şi în alte reprezentanţe din străinătate.

ICR reaminteşte rolul esenţial pe care îl are în promovarea limbii române atât în ţară, cât şi în străinătate, institutele din reţeaua sa organizând cursuri atât pentru străini, cât şi pentru copiii din comunităţile de români.

„ICR susţine şi cursurile de limbă română de la Tokyo University of Foreign Studies (TUFS) şi pe cele pentru copii de la liceul Amlieh din Beirut. La Bucureşti au loc cursuri de limba română pentru străini, ateliere de gramatică, de conversaţie, ore demonstrative. ICR şi Universitatea Babeş-Bolyai au statut de membri cu drepturi depline în Asociaţia Testatorilor de Limbi din Europa. Din 2023, ICR a reluat organizarea Şcolii de vară de la Braşov, după o pauză de trei ani: Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru străini au o durată de patru săptămâni. Ediţia din acest an a reunit 22 de cursanţi din Argentina, Brazilia, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, Slovenia, SUA şi Ucraina”, mai precizează ICR.

Ziua Europeană a Limbilor este sărbătorită anual pe 26 septembrie şi este dedicată diversităţii lingvistice, multilingvismului, învăţării limbilor străine şi are ca obiectiv să atragă atenţia publicului asupra importanţei învăţării limbilor străine şi să îl sensibilizeze cu privire la existenţa şi valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare