AUR a depus plângere la Parchet față de președintele voiajor, Klaus Iohannis

AUR a depus, marți, la Parchet, o plângere penală pe numele președintelui Klaus Iohannis, pentru infracțiunile de abuz în serviciu și deturnare de fonduri, delapidare și uzurparea funcției. 

Dan Tanasă (deputat AUR) la ieșirea de la Parchet: Demersul nostru este de bun simț, informațiile apărute în mass-media merită un răspuns din partea organelor de cercetare penală

“Am înregistrat astăzi un denunț penal pe numele domnului președinte Klaus Iohannis și pe numele unui domn consilier prezidențial, George Duhan, precum și pe numele tuturor persoanelor cu atribuții de serviciu, în legătură cu situația în fapt sesizată, în vederea cercetării săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare, uzurparea funcției. Sunt numeroase anchetă de presă, le-am și depus ca mijloace probatorii, anchete de presă existente în spațiul public privind deplasările pe care Klaus Iohannis le-a făcut în străinătate și despre sumele exorbitante de bani pe care le-a cheltuit, pentru ca ulterior să secretizeze absolut toate informațiile cu privire la modul în care a cheltuit acești bani. Guvernul le spune românilor că trebuie să mărească taxele și impzoitele pentru a acoperi deficitul, în schimb atunci când vine vorba despre deplasările lui Klaus Iohannis nu există niciun fel de frână.

Demersul nostru este de bun simț, informațiile apărute în mass-media merită un răspuns din partea organelor de cercetare penală.
Considerăm că cele spune în aceste anchete jurnalistice comportă și aspecte de natură penală. Trebuie să vedem dacă secretizarea acestor informații s-a făcut conform legii. Trăim într-o țară în care și pentru un pix într-o primărie de comună trebuie să faci un referat, să justifici, să treci testul Curții de Conturi, ori nouă ni se spune de milioanele de euro cheltuite de Klaus Iohannis pentru deplasări în străinătate pentru domnia sa, soția și doi-trei oameni din jurul domniei sale. Trebuie să vedem în ce măsură au existat cereri de oferte, în ce măsură s-a respectat procedura de achiziții, care au fost justificările pentru care deplasările au escală la Sibiu. Există aspecte de ordin penal sau există numeroase semne de întrebare cu privire la aceste deplasări. Ministerul Public trebuie să investigheze, să vadă dacă totul e legal.

Faptele pe care le sesizăm sunt abuz în serviciu, deturnare de fonduri, delapidare și uzurparea funcției. Trebuie să vedem în ce măsură s-au respectat anumite proceduri de achiziție publică, s-au întocmit rapoarte, dacă s-a respectat procedura când s-au secretizat, vorbim totuși de informații de interes public.
Trebuie să vedem care a fost modalitatea de selectare a celor două companii care au pus la dispoziție aeronavele pentru deplasări. Denunțul penal înregistrat astăzi a fost înregistrat cu nr 98”, spune Tănasă.

Care ar putea fi motivele care stau la baza cheltuirii secretizarii?

Modul în care se cheltuiesc banii publici este strict și clar reglementat, dar în momentul în care vorbim de fonduri publice, denumirea comportă caracter public, trebuie să fie adusă în atenția opiniei publice.
Să ni se spună că nu putem să știm câți bani dă Iohannis pe nave luxoase, în deplasări în afara țării pe care le face cu soția și doi-trei consilieri.
Aceste deplasări par concedii de lux, nu vizite în afara țării care să aibă interesul național al României pentru astfel de deplasări. Chiar și în cazul Administrației Prezidențiale trebuie justificate anumite costuri. Dacă domnul Klaus Iohannis nu înțelege să justifice aceste lucruri, angajații trebuie, conform legislației în vigoare, să o facă.

Vorbim de abuz în serviciu pentru că în momentul în care folosești funcția de consilier să secretizezi ilegal informații de interes public se comite abuz în serviciu. Te folosești de funcție să ascunzi informații”.

Ce cuprinde plângerea penală: 

Împotriva Președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, consilierul prezidențial George Vladimir Duhan și a tuturor persoanelor cu atribuții de serviciu în legătură cu situația de fapt sesizată, în vederea cercetării săvârșirii infracțiunilor de:

  • abuz în serviciu și pedep. de art. 309 rap. la art. 297 alin. (1) din Codul Penal;
  • deturnare de fonduri și pedep. de art. 307 din Codul Penal;
  • delapidare și pedep. de art. 295 din Codul Penal;
  • uzurparea funcției de art. 300 din Codul Penal;

 

I.                 Situația de fapt.

  1. În cursul anului 2023 au apărut în spațiul public mai multe informații cu privire la posibile fapte de natură penală săvârșite de Președintele României și a personalului din cadrul Administrației Prezidențiale referitoare la cheltuielile de deplasare ale Președintelui României și modalitatea în care acestea au fost sau nu justificate, conform legii. De asemenea, au apărut informații și în legătură cu faptul că împreună cu Președintele României s-au deplasat și alte persoane, care ar face parte dintr-un „staff extins” și care în condiții normale nu ar trebui să beneficieze de achitarea contravalorii costurilor de deplasare, cazare, hrană etc. în delegațiile oficiale.
  2. Tot din informațiile publice existente, rezultă faptul că în anumite deplasări (de exemplu, cu ocazia participării la încoronarea Regelui Charles al III-lea din Londra) au fost achitate costurile de cazare, deplasare, hrană, diurnă etc., pentru mai multe zile decât aveau loc activitățile oficiale la care a participat Președintele României. În final, un alt aspect referitor la neregulile sesizate cu privire la deplasările Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, constă în faptul că se făceau escale nejustificate și scurte în mun. Sibiu, orașul unde Klaus Werner Iohannis locuia înainte de a prelua mandatul de președinte.
  3. În concret, conform publicației Libertatea, Președintele Klaus Iohannis a mers în vizite oficiale în țară și străinătate, în perioada 1 ianuarie 2022 – 28 februarie 2023, de 26 de ori, iar majoritatea zborurilor au făcut escală în Sibiu. Conform listei de zboruri efectuate de președinte și publicate de BoardingPass, din cele 26 de călătorii avute de Iohannis în țară și străinătate, doar șapte nu au avut opriri pe aeroportul din Sibiu. În cele 19 cazuri de escală la Sibiu, în deplasări precum cele spre Bruxelles, Marea Britanie și SUA, aeronava a staționat doar câteva zeci de minute, potrivit sursei citate.
  4. Conform publicației news.ro, în anul 2023 situația deplasărilor externe a fost următoarea:
  5. În 24 februarie, Președintele Klaus Iohannis a avut, la Luxemburg, o întrevedere cu prim-ministrul Marelui Ducat al Luxemburgului, Xavier Bettel, și a participat, în calitate de vorbitor principal, la ediția inaugurală a Forumului Grupului Băncii Europene de Investiții.
  6. Președintele Klaus Iohannis a vizitat Japonia, în perioada 6-8 martie. El a avut întrevederi cu Majestatea Sa Naruhito, Împăratul Japoniei, cu prim-ministrul Fumio Kishida, precum și cu președinții celor două Camere ale Dietei Naționale a Japoniei. Vizita oficială în Japonia a inclus și o deplasare la Kyoto, pentru întrevederi la nivelul autorităților locale. Boarding Pass, site specializat în știri din domeniul aviației, a relatat la acel moment că președintele Iohannis a mers în Japonia cu un avion privat care a plecat de la Bucuresti și a făcut o escală la Sibiu, precum și o oprire pentru realimentare în Baku (Azerbaidjan).
  7. A urmat vizita de stat a Președintelui Klaus Iohannis în Republica Singapore, în perioada 9-10 martie. Președintele Klaus Iohannis a avut convorbiri oficiale cu Președintele Halimah Yacob și cu Prim-ministrul Lee Hsien Loong.
  8. Președintele Klaus Iohannis a fost în perioada 18-21 martie 2023 în Emiratele Arabe Unite, la invitația Președintelui Emiratelor Arabe Unite, Alteța Sa Șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan.
  9. Pe 15 martie, președintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială la Sofia, Bulgaria, la invitația președintelui Rumen Radev.
  10. Președintele Klaus Iohannis a efectuat vizite oficiale în Brazilia, Chile și Argentina, în perioada 18 – 26 aprilie, obiectivul fiind, conform Administrației Prezidențiale, ”relansarea dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine și redinamizarea interacțiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial”.
  11. Șeful statului a fost primit de președintele Republicii Federative a Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva și a efectuat o vizită la Muzeul Memorial dedicat Președintelui Juscelino Kubitschek de Oliveira, fondatorul orașului Brasilia. În plus, președintele s-a întâlnit cu viceguvernatorul statului Rio de Janeiro, Thiago Pampolha Gonçalves, precum și cu viceprimarul orașului Rio de Janeiro, Nilton Caldeira și a depus o coroană de flori la Monumentul National al Eroilor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, din Rio de Janeiro.
  12. Iohannis a fost primit de președintele Republicii Chile, Gabriel Boric și a anunțat decizia de a înființa în primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române
  13. În Argentina, a fost primit de omologul său Alberto Fernández, fiind semnat și un memorandum între Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, și Agenţia Argentiniană de Cooperare Internațională și Asistență Umanitară – ”Căștile Albe” din Argentina.
  14. Președintele României, Klaus Iohannis a condus, în perioada 18-22 septembrie 2023, delegația României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care s-a desfășurat la New York, Statele Unite ale Americii. Președintele Klaus Iohannis a zburat fără escală, de la Sibiu spre New York, la Adunarea Generală a ONU, cu un avion închiriat de Administrația Prezidențială de la Global Jet Luxemburg, conform Boarding Pass.
  15. Președintele Klaus Iohannis a efectuat, în perioada 6-9 octombrie, o vizită de stat în Republica Portugheză, la invitația omologului Marcelo Rebelo de Sousa. Pe 7 octombrie, Președintele României a fost primit de Președintele Republicii Portugheze la Lisabona.
  16. Pe 11 octombrie, președintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială în Ungaria, la invitația președintelui Katalin Novák.
  17. Președintele Iohannis a plecat într-un turneu, în Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal în perioada 14-23 noiembrie.
  18. Klaus Iohannis s-a întâlnit în Kenya cu președintele William Ruto și a participat la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu), la Biroul Națiunilor Unite din Nairobi. Klaus Iohannis și soția sa, Carmen au fost în safari, în timpul vizitei oficiale în Kenya, în Parcul National Nairobi, în cadrul vizitei oficiale în Kenya. Imaginile au apărut pe pagina de Facebook Kenya Wildlife Service.
  19. În Tanzania, liderul român a avut consultări politice cu președintele Samia Suluhu Hassan, iar în Cabo Verde, cu președintele José Maria Neves, cu președintele Adunării Naționale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul José Ulisses Correia e Silva și cu primarul orașului Praia, Francisco Avelino Carvalho.
  20. În Senegal, Klaus Iohannis a avut consultări politice cu președintele Macky Sall și a participat la inaugurarea Casei Națiunilor Unite.
  21. Președintele Klaus Iohannis a susținut, pe 2 decembrie, la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, declarația națională la Summitul Global privind Acțiunea Climatică din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28).
  22. Referitor la societățile care au asigurat închirierea aeronavelor, conform BoardingPass, acestea sunt: compania luxemburgheză Global Jet și compania aeriană Toyo Aviation, certificată în România și care deține, conform Autorității Aeronautice Române (AACR), cinci avioane private. Potrivit G4media, compania este controlată de milionarul de origine egipteană El Feki Tarek care ar fi menționat în stenogramele dosarului fostului senator PSD, Cătălin Voicu.
  23. Față de această situație de fapt cât și pentru faptul că Administrația Prezidențială refuză să furnizeze informații despre aceste deplasări, considerăm că se impune verificarea informațiilor apărute în spațiul public referitoare la deplasările Președintelui României.
  24. În concret, se impune verificarea următoarelor aspecte:
  • Existența ordinelor de deplasare externă pentru personalul instituției care efectuează deplasări în străinătate;
  • Existența unor ordine pentru aprobarea finanțării unor acțiuni sau proiecte ale Președintelui României și Administrației Prezidențiale;
  • Existența unor rapoarte în care să fie menționate activitățile întreprinse de Președintele României și de personalul însoțitor cu ocazia deplasărilor efectuate;
  • Dacă a fost respectată legislația privind achizițiile publice în legătură cu selectarea furnizorilor/prestatorilor care au asigurat condițiile de deplasare, cazare, hrană etc. a Președintelui României și a însoțitorilor;
  • Sursa finanțării acestor deplasări;
  • Motivele pentru care s-a ales ca locație pentru escală între zboruri mun. Sibiu;
  • Motivul pentru care Președintele României și însoțitorii acestuia au beneficiat de asigurarea cheltuielilor de deplasare, cazare, hrană, diurnă etc., în zilele în care nu au participat la nici un eveniment oficial;
  • Cine a beneficiat de plata din fondurile publice a costurilor de deplasare, cazare, hrană etc. și dacă acest lucru a fost realizat cu respectarea dispozițiilor legale;
  • Dacă Președintele României a delegat sau nu funcția de ordonator de credite în perioada vizată;
  • Motivul pentru care informațiile privind costurile deplasărilor efectuate de Președintele României au fost clasificate, dacă acesta constituie un temei legal pentru clasificarea acestor date și dacă persoana care a dispus acest lucru avea atribuții în acest sens;

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare