Consiliul Fiscal, despre rectificarea bugetară: Guvernul nu a primit aprobarea instituției

Scenariul macroeconomic al Guvernului revizuit şi publicat în data de 13 august este mai realist faţă de cel anterior, dar s-ar putea dovedi a fi mai optimist în raport cu ultimele evoluţii ale indicatorilor macroeconomici, a transmis Consiliului Fiscal, precizând că majorarea pensiilor și alocațiilor sunt surse de incertitudine.

„CF apreciază că scenariul macroeconomic al Guvernului revizuit (publicat în data de 13 august a.c.) este mai realist faţă de cel anterior. Cu toate acestea, scenariul revizuit s-ar putea dovedi a fi mai optimist în raport cu ultimele evoluţii ale indicatorilor macroeconomici (cu titlu de exemplu, deflatorul PIB care, prin avansul său în 2020, relativ ridicat, aproape compensează reducerea volumului activităţii economice, contribuind, astfel, la menţinerea PIB nominal la un nivel similar anului anterior; sau, contracţia economică pentru 2020 ar putea fi mai amplă decât noua valoare prognozată de CNSP)”, potrivit opiniei premilinare a CF.

Consiliul Fiscal precizează că noua ţintă de deficit (8,6% din PIB) aparţine intervalului 8,1 – 8,9% din PIB pe care CF l-a avansat anterior pentru 2020, potrivit scenariului de declin al PIB de 4 – 6%, considerându-l mai realist, ceea ce constituie un element de adecvare a evoluţiei anticipate a economiei la realitate.

”Deosebit de importante sunt, din perspectiva impactului bugetar, precum şi asupra datoriei publice, măsurile luate în privinţa pensiilor şi alocaţiilor (punctul de pensie urmând să crească cu aproximativ 14%, iar alocaţiile fiind într-un proces de majorare eşalonată). Aceste măsuri cu important impact fiscal, dar şi alte măsuri, se constituie într-o sursă de incertitudine la nivelul evoluţiilor viitoare. Modificarea sau invalidarea traiectoriei ca impact bugetar a măsurilor deja adoptate, cât şi noi iniţiative legislative pot constitui tot atâtea surse pentru o evoluţie diferită a situaţiei bugetului public şi a economiei în general, la acesta putându-se adăuga şi efecte ale deciziilor Curţii Constituţionale”, arată Consiliul Fiscal.

Intervalul de timp aflat la dispoziţia Consiliului Fiscal pentru analiza documentelor şi elaborarea opiniei solicitate a fost ”insuficient,  iar redactarea unei opinii complete fiind imposibilă şi din acest motiv”, a transmis instituția.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare