MAE: România continuă să condamne anexarea ilegală a Crimeei

MAE

La cinci ani de la anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, România condamnă ferm, încă o dată, acest act de încălcare a principiilor şi normelor de drept internaţional, a anunţat duminică Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, România reafirmă angajamentul său pentru politica de nerecunoaştere a anexării ilegale, precum şi sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele recunoscute internaţional.

„Ministerul Afacerilor Externe susţine şi se alătură Declaraţiei Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, publicată pentru marcarea a cinci ani de la anexarea peninsulei”, precizează un comunicat al instituţiei.

Tot duminică Uniunea Europeană şi-a reafirmat duminică angajamentul privind suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

UE”Uniunea Europeană reiterează faptul că nu recunoaşte anexarea şi continuă să condamne această încălcare a dreptului internaţional. Aceasta continuă să reprezinte o provocare directă la adresa securităţii internaţionale, cu implicaţii grave pentru ordinea juridică internaţională care protejează integritatea teritorială, unitatea şi suveranitatea tuturor statelor. UE îşi menţine angajamentul de a pune în aplicare pe deplin politica sa de nerecunoaştere, inclusiv prin aplicarea de măsuri restrictive. (…) Utilizarea nejustificată a forţei de către Rusia împotriva Ucrainei la 25 noiembrie 2018 readuce în atenţie efectele negative ale anexării ilegale a peninsulei Crimeea asupra stabilităţii regionale. UE îşi reiterează apelul adresat Rusiei de a elibera necondiţionat şi fără întârziere membrii echipajului, navele şi echipamentele ucrainene capturate în mod ilegal”, a declarat şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, citată de presa internaţională.

Uniunea Europeană a mai anunţat că nu recunoaşte şi nu va recunoaşte nici pe viitor organizarea de alegeri de către Federaţia Rusă în peninsula Crimeea.