vineri, ianuarie 21, 2022

Ministrul Afacerilor Externe, despre cea de-a treia Reuniune Ministerială UE – Vecinătatea Sudică

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la cea de-a treia Reuniune Ministerială UE – Vecinătatea Sudică, desfăşurată la Barcelona, la invitaţia Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a comisarului european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, şi a ministrului spaniol al afacerilor externe, UE şi cooperării, Jose Manuel Albares Bueno, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat MAE transmis AGERPRES, reuniunea a abordat evoluţiile parteneriatului strategic dintre UE şi Vecinătatea Sudică şi a evaluat stadiul de implementare a Noii Agende pentru Mediterana, adoptată de UE în aprilie 2021.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei române a arătat că Noua Agendă pentru Mediterana şi Planul Economic şi de Investiţii în Vecinătatea Sudică sunt instrumente relevante pentru abordarea mai coerentă şi coordonată a provocărilor regionale majore – conflicte, decalaje socio-economice, impactul masiv al schimbărilor climatice, migraţia ilegală, terorismul şi crima organizată.

Referindu-se la principalele direcţii de acţiune necesare în perioada următoare, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru o abordare sistemică a migraţiei, inclusiv a cauzelor fundamentale care generează acest fenomen. A apreciat necesitatea unei cooperări mai strânse cu statele terţe de origine şi de tranzit în gestionarea acestui fenomen, precum şi pentru o coordonare mai bună între politicile de abordare a migraţiei şi cele privind susţinerea dezvoltării partenerilor sudici.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner