Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila: Ministrul nu are capacitatea legală de a găsi vinovaţi

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a informat vineri că toţi pacienţii de la terapie intensivă şi din alte secţii ale Spitalului din Târgu Cărbuneşti care aveau nevoie de oxigen şi erau într-o stare „mai gravă” au fost transferaţi la alte spitale, subliniind că el nu are capacitatea legală de a găsi vinovaţi, potrivit Agerpres.

„Eu nu doresc să specific un vinovat. Sunt posibile mai multe variante de cauzalitate a acestui eveniment nefericit. În mod categoric, având în vedere că, din păcate, avem şi decese, va fi şi o anchetă de altă natură, instituţiile statului abilitate vor face această anchetă. În ceea ce priveşte partea de oxigen, de asemenea specialiştii trebuie să ne spună, în urma unei anchete, ce s-a întâmplat exact acolo şi inclusiv legat de pacienţi. Eu pot să vă spun că planul de intervenţie de plan roşu s-a activat în termeni şi conform procedurilor legale şi toţi pacienţii de pe terapie intensivă, respectiv de pe alte secţii care aveau nevoie de oxigen şi erau într-o stare mai gravă au fost transferaţi la alte spitale – la Târgu Jiu, la Rovinari şi la Craiova. Trebuie să aşteptăm această anchetă, să vedem ancheta ce stabileşte şi după care putem să tragem concluziile. Ministrul interimar al sănătăţii nu are capacitatea legală de a găsit vinovaţi. Nu eu trebuie să stabilesc cine a fost vinovat pentru această situaţie”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, va fi şi o anchetă a altor instituţii ale statului.

„Sigur, aici poate fi vorba despre o problemă tehnică sau poate fi vorba despre o chestiune subiectivă, care înseamnă implicarea vinovăţiei unor persoane. Acest lucru va fi stabilit de către anchetă. Orice fel de afirmaţie a decidenţilor în această clipă este prematură şi cred că nu ar fi nici corectă, având în vedere că totuşi va fi o anchetă a altor instituţii ale statului”, a arătat ministrul.