sâmbătă, iunie 10, 2023

Prima prelevare de cord la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila” din Capitală

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila” (SUUMC) a realizat, vineri, prima prelevare de cord din istoria sa medicală în Programul Naţional de Transplant, procedură care s-a derulat în cadrul protocolului de prelevare multi-organ şi multi-ţesut.

Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES, donatorul a fost o pacientă internată în stare critică în Secţia ATI, în vârstă de 20 de ani, declarată în moarte cerebrală, pe baza diagnosticelor formulate de o echipă medicală multidisciplinară.

„În urma discuţiilor purtate cu familia de către colonel medic dr. Narcis Tănase, coordonator al Programului de transplant la nivelul SUUMC, se obţine acceptul pentru donarea de organe. (…) Clamparea aortei s-a realizat la ora 7,30, acesta fiind momentul la care s-a demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), de către echipe medicale specializate de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Bucureşti, conduse de profesor universitar dr. Horaţiu Moldovan, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, profesor universitar dr. Horaţiu Suciu; Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), coordonate de dr. Radu Zamfir, director al Agenţiei Naţionale de Transplant, şi de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, condusă de dr. Ştefan Păun”, menţionează sursa citată.

Echipa ATI care a asigurat suportul necesar întregii proceduri a fost condusă de colonel medic conferenţiar universitar dr. Dan Corneci, medic primar ATI.

spot_img
Campanii publicitare
    sales banner