SCANDAL DE PROPORȚII: Primul protocol SRI cu o instituţie – scos la lumină. A fost desecretizat Protocolul de colaborare SRI – ÎCCJ

SRI a dat publicităţii vineri Protocolul de colaborare încheiat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale.

Documentul, care a fost publlicat pe site-ul SRI a fost încheiat pe data de 4 februarie 2009, a fost semnat de Tiberiu Niţu, prim-adjunct al procurorului general la acea vreme, şi Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI. Protocolul. Protocolul a fost aprobat de George Maior – director al SRI la acea dată şi procurorul şef Laura Codruţa Kovesi.

Protocol ICCJ SRIDocumentul prevede constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părţilor, în vederea documentării faptelor care stipulează următoarele aspecte: „Părţile cooperează, potrivit competenţelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii”.

  • Protocolul mai prevede printre altele „acordarea de către experţii Serviciului, în condiţiile legii, a asistenţei tehnice de specialitate procurorilor care efectuează urmărirea penală”. Totodată, se prevede acordarea cu titlu gratuit de către Serviciu a asistenţei în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate deţinute şi utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, colectarea, transportul şi distribuirea în ţară a corespondenţei oficiale;
  • Protocolul mai prevede modul în care sunt valorificate mandatele de interceptare pe siguranță națională, operațiunile de interceptare audio-video, dar și desfășurarea activitaților de supraveghere operativă și investigații informative.

Reacţii ale politicienilor

Tudorel ToaderÎntr-o postare pe pagina de socializare, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a arătat că adevărul trebuie să iasă la suprafaţă”. „Apreciem desecretizarea Protocolului SRI – Parchetul General – adevărul trebuie să iasă la suprafaţă! Vom aprecia continuarea procesului de desecretizare!”, a arătat Tudorel Toader.

dana-girbovanPreşedintele UNJR, judecătorul Dana Gîrbovan, consideră că protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI încalcă normele constituţionale de bază şi că aspectele prevăzute în acest document sunt „cutremurătoare”.  „Protocolul din 2009 dintre Parchetul General şi SRI încalcă normele constituţonale şi internaţionale de bază privind statul de drept, democraţia, separaţia puterilor, independenţta justiţiei şi respectarea drepturilor omului. Aceasta e concluzia la care ajungi citind cu atentie Protocolul din 2009 semnat între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ş Serviciul Român de Informaţii. Gravitatea celor prevăzute în acest Protocol e cutremurătoare pentru orice persoană, chiar cu minime studii juridice şi noţiuni elementare despre stat de drept. (…) Mai grav, dacă în comunism, Securitatea avea o arie limitativă de infracţiuni prevăzute în lege şi legate de siguranţa naţională pe care le putea cerceta, prin acest Protocol secret, aria SRI-ului de anchetă penală a devenit practic nelimitată. (…) Noţiunile însă de “infracţiuni ce au corespondent în ameninţările la adresa siguranţei naţionale” şi “infracţiuni grave” sunt atat de largi încât includ orice tip de infracţiune, pentru că nu exista o definiţie legală a acestora. (…) Puterile pe care acest Protocol le aroga SRI-ului asupra procurorilor în activitatea de cercetare penală implică o intruziune pe caz mai mare chiar decât cea permisă procurorului-ierarhic asupra procurorului din subordine”, a scris pe Facebook Dana Gîrbovan.

Traian BasescuFostul preşedinte Traian Băsescu că din protocolul descretizat vineri nu rezultă implicarea SRI în activitatea DNA în baza unor decizii ale CSAT din timpul când el era şef al statului.

„Vai ce chin, ce dor, ce jale! S-a publicat protocolul semnat in 2009 intre Ministerul Public si SRI. Din cele 18 pagini ale protocolului, 2 sunt dedicate nominalizării legilor, ordonantelor de urgenta, hotărârilor de guvern si hotărârilor CSAT care constituie izvorul conţinutului protocolului. Si, ce sa vezi?! Din mandatul meu, sunt invocate 5 hotărâri CSAT, din care 4 se referă la antiterorism si contraterorism, activităţi aflate în sarcina DIICOT şi a Parchetului General. Doar hotărârea CSAT nr. 17/2005 se referă la combaterea corupţiei,a fraudei si a spălării banilor. În acestă hotărâre, instituţiile implicate sunt : Ministerul Finanţelor Publice , Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei. Nici vorbă de implicarea SRI prin decizia CSAT. Si atunci cum Dumnezeu rămâne cu minciuna incrâncenată a propangandiştilor Bogdan Chireac, Doru Buşcu, Abraham,Liviu Mihaiu, Mihai Gîdea, Mircea Badea, Radu Tudor, Cornel Nistorescu şi mulţi, mulţi altii, care de ani de zile susţin că implicarea SRI in activitatea DNA a fost generată de hotărârile CSAT stabilite prin decizia “UNICULUI” membru al acestei instituţii, desigur, Băsescu. Cum rămâne cu propaganda mincinoasă latrăilor? 
Vai ce chin, ce dor, ce jale ! „, afirmă Traian Băsescu într-o postare pe Facebook.

codrin stefanescuSecretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, crede că publicarea Protocolului „secret” încheiat între SRI şi Parchetul General dezvăluie „în mare parte hidoşenia Statului Paralel”.

„Publicarea Protocolului secret încheiat între SRI şi Parchetul General ne dezvăluie în mare parte hidoşenia a ceea ce numim astăzi „Statul Paralel”. Şi asta pentru că documentul demonstrează clar şi fără echivoc modul în care a funcţionat nestingherit puterea ocultă, care constant şi asumat s-a substituit Parlamentului României – adică puterii legiuitoare, votului popular, călcând în picioare, în acelaşi timp, drepturile şi libertăţile câştigate în decembrie 1989: avem dovada modului în care s-au săvârşit şi se mai comit şi astăzi abuzuri de neimaginat, încălcându-se până şi dreptul la intimitate: de la monitorizarea vieţii private a românilor – urmărirea celui căruia i se deschidea un dosar penal, a familiei acestuia, a prietenilor şi tuturor cunoscuţilor; montarea microfoanelor chiar şi în dormitor – până la transformarea delaţiunii în obligaţie de serviciu; ne arată că SRI i se ofereau atribuţii în ancheta penală, competenţe care de altfel nu sunt prevăzute nici în legea de funcţionare a SRI, dar nici în Codul Penal. (…) Documentul confirmă existenţa „câmpului tactic”, recunoscut de generalul SRI Dumitru Dumbravă, câmp tactic care a permis Statului Paralel să intre cu bocancii în anchetele penale, să şantajeze şi să înfricoşeze judecători, să decidă soluţii şi să arunce în puşcărie, fără nicio şansă de apărare, pe duşmanii Statului Paralel. (…) Acest Protocol secret încheiat între SRI şi Parchetul General încalcă flagrant Constituţia, toate legile în vigoare, democraţia, separaţia puterilor în stat, drepturile şi libertăţile omului”, spune Ştefănescu într-un comunicat.

tariceanuPreşedintele Senatuului, Călin Popescu Tăriceanu a salutat descretizarea protocolului:

„Ştiam de ieri că astăzi urmează să se facă desecretizarea simultană de către SRI şi de către Parchetul General a protocoalelor, a acestor faimoase protocoale. Cum însă am plecat, cum s-ar zice, cu noaptea în cap din Bucureşti, nu am putut urmări îndeaproape evoluţia acestei chestiuni. Totuşi, trebuie să recunosc că sunt foarte curios să văd conţinutul acestor documente. (…) ‘, a declarat Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută la Arad.

Citește tot protocolul AICI

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare