Sonda chineză Chang’e 6 a reuşit să intre pe orbita Lunii

Sonda selenară chineză Chang’e 6, ghidată de experţi de la Centrul de control aerospaţial din Beijing, a executat o manevră de frânare la apropierea de suprafaţa Lunii, reuşind ulterior să intre cu succes pe orbita lunară, a anunţat miercuri Administraţia Naţională Spaţială Chineză (CNSA) citată de agenţia Xinhua, scrie Agerpres.

Procedura de frânare în apropierea Lunii este esenţială pentru Chang’e-6, în urma acestei manevre viteza sa relativă devenind mai mică decât viteza de „evadare” lunară, astfel încât sonda să poată fi captată de gravitaţia Lunii şi să poată zbura în jurul satelitului natural al Pământului.

Asistată de satelitul releu Queqiao-2, sonda selenară Chang’e-6 îşi va ajusta ulterior altitudinea şi înclinaţia pe orbită în jurul Lunii şi va alege un moment potrivit pentru separarea celor două componente principale, modulul de asolizare-ascensiune de sonda orbitală-de întoarcere.

Ulterior, modulul de asolizare-ascensiune este programat să efectueze o aselenizare controlată în bazinul Aitken de la Polul Sud al Lunii pentru a-şi duce la îndeplinirea misiunea de eşantionare pe faţa nevăzută a satelitului natural al Terrei.

Chang’e 6 este proiectată şi construită de Academia Chineză de Tehnologie Spaţială, cu sediul la Beijing, şi este formată din patru componente: o sondă orbitală, un modul de asolizare, un modul de ascensiune şi o capsulă de întoarcere.

China a lansat vineri sonda Chang’e 6 pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii, o premieră mondială, care ar reprezenta o mare reuşită pentru ambiţiosul program spaţial al acestei ţări.

Misiunea Chang’e 6 are obiectivul de a colecta aproximativ două kilograme de eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii şi de a le aduce apoi pe Terra pentru a fi analizate.

Este vorba despre o misiune foarte complexă din punct de vedere tehnic, cu o durată de 53 de zile, ce constă mai ales în lansarea unei sonde spre acea emisferă a Lunii care rămâne în permanenţă ascunsă faţă de Terra.

În 2019, China a reuşit deja să plaseze un dispozitiv pe faţa ascunsă a Lunii, însă el nu a adus eşantioane pe Terra.

China a reuşit, de asemenea, să plaseze un rover pe planeta Marte şi a devenit a treia ţară din lume care a trimis un om în spaţiu prin mijloace proprii.

Statele Unite intenţionează să trimită astronauţi pe Lună în 2026 prin intermediul misiunii Artemis 3. China doreşte să trimită şi ea oameni pe Lună până în 2030.

China este exclusă din proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale începând din 2011, dată la care Statele Unite au interzis NASA să colaboreze cu Beijingul. China şi-a dezvoltat de atunci propriul proiect de staţie spaţială.

Chang’e 6 este prima dintre cele trei misiuni fără echipaj uman pe care China prevede să le trimită pe Lună în acest deceniu. Apoi, Chang’e 7 va explora Polul Sudic al Lunii în căutare de apă, în timp ce Chang’e 8 va încerca să stabilească fezabilitatea tehnică a construirii unei baze pe satelitul natural al Pământului, Beijingul susţinând că un „model de bază” va fi finalizat până în 2030.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare