SUA cresc cu 5% taxele vamale percepute pentru aeronavele Airbus importate din Europa

Statele Unite au anunțat vineri, 14 februarie, că taxele vamale impuse aeronavelor Airbus importate din Europa vor fi majorate cu 5%. Începând cu luna octombrie potrivit deciziei guvernului Statelor Unite taxa a fost de 10%.

Inițial, Washingtonul a adoptat această măsură ca urmare a subvențiilor primite de producătorul european de aeronave, considerate nejustificat de Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Alte produse, cum ar fi vinul, brânza, cafeaua și măslinele, au fost impozitate la 25% din octombrie.

Airbus a reacționat sâmbătă dimineața la anunțul american, afirmând că regretă „profund” această decizie care crește „tensiunile comerciale dintre Europa și Statele Unite”.

„Decizia americană creează mai multă instabilitate pentru companiile aeriene americane care suferă deja de un deficit de aeronave (…). De asemenea, ignoră comentariile companiilor americane care au subliniat că acestea vor fi cele care vor plăti în cele din urmă aceste tarife „, a spus grupul într-un comunicat.

„Am luat act de anunțul din Statele Unite”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului German al Economiei, contactată de Agence France-Presse.

„Poziția noastră de bază este clară: respingem orice creștere unilaterală a taxelor vamale, care sunt dăunătoare tuturor, inclusiv în Statele Unite.”Miniștrii europeni, care au mai multe întâlniri programate luni la Bruxelles, ar putea profita de ocazie pentru a-și exprima o poziție comună pe această temă. În Europa și Statele Unite, diferitele sectoare în cauză își țin respirația cu fiecare nouă decizie, în speranța că produsele lor vor fi eliminate de pe listă dar și cu teamă că tarifele vor fi majorate. Dar, președintele american Donald Trump folosește aceste taxe și ca instrument de negociere.

După luni de război comercial cu China, cu tarife reciproce punitive, a exclamat „strategia noastră a dat rezultate!”când cele două țări au semnat un acord la jumătatea lunii ianuarie. Atenția sa este acum concentrată asupra Europei.

Donald Trump și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunțat într-adevăr la sfârșitul lunii ianuarie, după o întâlnire de la Davos (Elveția), dorința lor de a relansa șantierul comercial transatlantic și de a încheia un acord în săptămânile următoare.

trump ueÎnsă deocamdată, negocierile nu au fost încheiate și relațiile rămân încordate, deoarece gazda Casei Albe menține încă amenințarea de impozitare asupra importurilor de mașini europene, care agită în special producătorii germani.

Luni, el a spus că a venit momentul să negocieze „foarte serios” un acord comercial cu Uniunea Europeană. El dorește ca țările membre ale UE să își deschidă mai mult piețele către produsele americane, în special produsele agricole. Recent, administrația sa a amenințat că va suprataxa cu „până la 100%” echivalentul a 2,4 miliarde de dolari de produse franceze.

Producătorii de vin americani, într-o scrisoare către USTR, au estimat pierderi de locuri de muncă în Statele Unite de la 11.200 la 78.600 în cazul în care aceste amenințări vor fi puse în aplicare. Producătorii de vin francezi cer guvernului francez un fond de compensare de până la 300 de milioane de euro pentru pierderile suferite. „Am înțeles frustrarea lor

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare