UE și Ucraina lansează un parteneriat strategic privind materiile prime

UE și Ucraina au lansat, marți un parteneriat strategic privind materiile prime cu scopul de a realiza o integrare mai strânsă a lanțurilor valorice ale materiilor prime și ale bateriilor.

Vicepreședintele Maroš Šefčovič și prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, au semnat, în cadrul unei conferinței la nivel înalt dedicate, un memorandum de înțelegere care stă la baza parteneriatului.

Parteneriatul strategic cu Ucraina va include activități de-a lungul întregului lanț valoric al materiilor prime critice primare și secundare și al bateriilor și, în conformitate cu obiectivele Planului de acțiune al UE privind materiile prime critice, va contribui la diversificarea, consolidarea și asigurarea aprovizionării ambelor părți cu materii prime critice, care sunt esențiale pentru realizarea tranzițiilor verde și digitală. Parteneriatul va fi decisiv și pentru menținerea competitivității globale și pentru dezvoltarea rezilienței industriei UE și a celei ucrainene.

Semnarea de astăzi constituie primul rezultat tangibil al cooperării consolidate dintre Uniunea Europeană și Ucraina în domeniul Pactului verde european și al Strategiei industriale. Ea urmează angajamentului și a interesului reciproc exprimate în cadrul celei de a 7-a reuniuni a Consiliului de asociere dintre UE și Ucraina, la 11 februarie 2011.

Domenii concrete de activitate ale parteneriatului

Mai precis, parteneriatul strategic semnat astăzi va urmări dezvoltarea a trei domenii esențiale de activitate, astfel cum sunt definite în memorandumul de înțelegere.

  • În primul rând, el se axează pe apropierea cadrelor de politică și de reglementare în domeniul mineritului și, mai ales, pe îndeplinirea criteriilor ecologice, sociale și de guvernanță în toate activitățile.

 

  • În al doilea rând, parteneriatul urmărește să integreze mai bine lanțurile valorice ale materiilor prime critice și ale bateriilor pentru a dezvolta resurse minerale în Ucraina într-un mod sustenabil și responsabil din punct de vedere social. În acest sens, el va implica Alianța europeană pentru materii prime și Alianța europeană pentru baterii ca platforme pentru părțile interesate din UE și Ucraina, inclusiv organizații de finanțare și de investiții, pentru a colabora și a dezvolta proiecte de întreprinderi comune și alte oportunități de afaceri. În acest scop, vicepreședintele Šefčovič a acceptat oficial calitatea de membru al Ministerului Ecologiei și Resurselor Naturale din Ucraina în cadrul celor două alianțe industriale europene.

 

  • În cele din urmă, parteneriatul încurajează, de asemenea, o colaborare mai strânsă în domeniul cercetării și inovării, de-a lungul lanțurilor valorice ale materiilor prime și ale bateriilor, utilizând programul Orizont Europa.

În plus, UE și Ucraina au aprobat o primă foaie de parcurs, un set de activități concrete și proiecte comune pentru a realiza progrese în cadrul parteneriatul strategic în perioada 2021-2022. Mai precis, ea va contribui la:

  • elaborarea unei strategii de reducere a emisiilor de carbon și a unei foi de parcurs pentru decarbonizarea mineritului, a extracției și a prelucrării materiilor prime în Ucraina;

 

  • consolidarea aprovizionării și a prelucrării sustenabile și responsabile a materiilor prime și a bateriilor în Ucraina prin organizarea de evenimente de consolidare a capacităților pentru administrația publică și de formare pentru întreprinderi;

 

  • digitalizarea și consolidarea gestionării datelor privind resursele/rezervele de minerale ucrainene prin crearea unei „camere de date” – un registru de rapoarte geologice digitale, precum și prin declasificarea și reevaluarea rezervelor de materii prime pe baza standardelor internaționale;

 

  • intensificarea utilizării programelor de observare a Pământului și a teledetecției pentru a consolida explorarea de noi resurse și a monitoriza performanța de mediu a minelor în timpul operațiunilor și după închidere;

 

  • identificarea și desfășurarea de proiecte de întreprinderi comune pentru actorii industriali și de investiții din UE și din Ucraina prin utilizarea platformelor de investiții în întreprinderi ale alianțelor industriale europene.

UE și Ministerul Ecologiei și Resurselor Naturale au lansat, de asemenea, cooperarea privind asistența tehnică acordată de UE în cadrul parteneriatului strategic. UE și-a suplimentat programul de asistență tehnică pentru 2021 acordat guvernului ucrainean și întreprinderilor ucrainene cu 750 000 EUR. Un sprijin suplimentar substanțial pentru consolidarea capacităților, formare și studii este prevăzut începând cu 2022.

Băncile europene, și anume BEI și BERD, vor mobiliza, de asemenea, instrumente financiare și de investiții pentru a sprijini acțiuni concrete în baza memorandumului de înțelegere și al foii de parcurs.

Parteneriatul strategic semnat a fost dezvoltat în cadrul existent al dialogului industrial la nivel înalt UE-Ucraina – Grupul de lucru privind materiile prime. Această structură de colaborare va fi utilizată și pentru monitorizarea și discutarea aspectelor relevante pentru punerea sa în aplicare. O reuniune la nivel înalt la nivel ministerial, desfășurată o dată la doi ani, va face un bilanț al parteneriatului strategic, va discuta despre posibile noi colaborări și va aproba viitoarele foi de parcurs.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare