Un deputat independent a venit cu propuneri legislative pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu dizabilități

Două inițiative legislative care prevăd schimbarea sau extinderea unor facilități acordate persoanelor cu dizabilități au fost depuse miercuri, 5 iunie, în Parlament de deputata independentă Oana Bîzgan.

  • “Cele două acte normative propun schimbări în Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, precum și Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor” se arată într-un comunicat de presa al deputatei independente Oana Bîzgan.

Aceste inițiative legislative au fost depuse în contextul în care în România erau înregistrate, la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, 812.594 de persoane cu diferite grade de dizabilitate, cele mai multe dintre acestea în regiunile Sud-Muntenia și Nord-Est.

„Dizabilitatea nu trebuie să însemne excluderea din societate. Din păcate, persoanele cu dizabilități ajung să sufere din cauza lipsurilor la nivel legislativ sau chiar la nivel executiv. Lipsa rampelor de acces sau existența unor rampe de acces impracticabile, lipsa posibilităților de deplasare, atât în interiorul orașelor cât și între orașe, împreună cu preconcepțiile și stereotipurile din societate afectează atât în mod direct aceste persoane, cât mai ales la nivel psihic. Este foarte greu pentru persoanele în scaun rulant, dar nu numai pentru ele, să întâlnească în jurul lor indivizi care le tratează diferit doar pentru că sunt altfel. Măsurile acestea sunt destinate să le îmbunătățească viața celor în cauză, să le ofere o șansă în plus pentru integrarea în comunitățile din care fac parte, a declarat deputata Oana Bîzgan, inițiatoarea celor două propuneri.  

oana bîzganSchimbările propuse de Oana Bîzgan fac referire la extinderea gratuităților acordate pentru transport, inclusiv persoanelor cu handicap accentuat și aplicarea măsurii și în cazul transportului cu avionul, introducerea unor tichete de tratament, în cuantumul biletului de tratament decontat de Casa de Asigurări, care vor putea fi folosite și în cadrul unor centre de recuperare privată, posibilitatea de a accesa credite pentru achiziționarea sau adaptarea unui autovehicul sau a unei locuințe, modificări în ceea ce privește asistenții personali sau asigurarea, de către firmele de taximetrie, a cel puțin unei mașini adaptate transportului persoanelor în fotoliu rulant, 24/24h.

De asemenea, deputata propune modificări pentru legea construcțiilor, pentru  ușurarea procesului de obținere a autorizațiilor de construcție în cazul construcției de platforme în afara fațadei apartamentelor sau pentru reamenajarea spațiului exterior apartamentelor aflate la parterul blocurilor.

Nu în ultimul rând, o altă modificare presupune introducerea obligativității de construire a rampelor de acces la intrarea în blocuri, acolo unde acestea sunt necesare persoanelor cu dizabilități.

Modificările au fost puse în dezbatere publică în perioada decembrie 2018 ianuarie 2019, persoanele interesate putând trimite alte propuneri care au fost analizate și, acolo unde a fost cazul, acestea au fost integrate în varianta finală, potrivit sursei precizate.

„Am fost plăcut surprinsă de reacțiile primite. Numărul mesajelor a fost unul neașteptat, iar multe dintre ele au fost pertinente și bine argumentate. Am încercat să integrăm cât mai bine toate aceste modificări în inițiativa depusă în Parlament, astfel încât numărul beneficiarilor să fie cât mai mare, iar impactul să fie unul pozitiv, a adăugat deputata Bîzgan.

Cele două inițiative legislative sunt susținute de parlamentari din toate formațiunile politice și urmează să fie dezbătute în Senat, iar Camera Deputaților va fi for decizional, potrivit comunicatului de presă.

Oana Bîzgan este deputată independentă și Young Global Leader, membră în Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați. Îi aparțin o serie de inițiative legislative ambițioase, precum legea hărțuirii stradale, legea creșterii vârstei la care copiii din sistemul de protecție sunt trimiși în centre de tip rezidențial, înființarea unui registru național al infractorilor sexuali, acordarea de servicii gratuite de sănătate și educație pentru copiii fără CNP, pedepsirea hărțuirii morale la locul de muncă, dar și modificări privind legea adopției. Mai multe informații pe www.oanabizgan.com.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare